Företagare och pension - filmtext

Sidan blev senast uppdaterad:

I det här webbseminariet berättar Agneta från Pensionsmyndigheten om vad som är viktigt att tänka på gällande pension när du är egen företagare. Det är lite mer att ha koll på än om du är anställd.

Pensionsmyndighetens uppgift är att utbetala och administrera allmän pension. Agneta visar pensionspyramiden som består av allmän pension, det vill säga inkomstpension och premiepension, tjänstepension och privat sparande.

Läs mer om pensionens alla delar på Pensionsmyndighetens webbplats

Som egen företagare behöver du ta ett lite större ansvar för din pension. Det du skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Lön eller överskott på minst 19 670 kronor (2019) per år gör att du tjänar in till din allmänna pension. För att maximera intjänandet behöver du har lön eller överskott på 43 309 kronor (2019) per månad. Tänk också på att du inte får tjänstepension som de flesta anställda har via sin arbetsgivare. För att kompensera för det behöver du spara 4 – 5 procent av din inkomst.

Viss del av pensionen är avdragsgill, företagare får dra av 35 % av inkomsten, dock med ett tak på 465 000 kronor (2019). Detta gäller bara sparande som är klassat som ”privat pensionsförsäkring”. Du kan fråga banken eller Skatteverket om du är osäker vad som gäller för dig.

Vilken bolagsform du har spelar också roll. Har du ett aktiebolag krävs att du tar ut lön för att få allmän pension, den gäller inte för aktieutdelning. När det kommer till enskild firma och handelsbolag beräknas pensionen på ditt överskott.

De sparformerna du kan göra avdrag för i deklarationen är tjänstepension eller privat pensionsförsäkring. Det går inte att göra avdrag för investeringssparkonto eller kapitalförsäkring.

Vilken sparform som passar bäst styrs av ditt överskott. Är överskottet lägre än 504 400 kronor (2019) per år är det mest lämpat att spara med skattade pengar, det vill säga investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Har du däremot ett överskott över 504 400 kronor (2019) per år tjänar du på att spara avdragsgillt, det vill säga i en pensionsförsäkring. För dig som har aktiebolag passar ett avdragsgillt sparande, alltså tjänstepension eller pensionsförsäkring, bäst oavsett inkomst.

De flesta sparfonder är förenade med en avgift som kan sänka din pension avsevärt. Det kan därför vara bra att ha koll på avgifterna så de inte drar iväg.

Vill du fortsätta driva företag även efter pensionen så går det bra. Du kan då börja ta ut pension samtidigt som du jobbar.

Slutligen några sammanfattande tips:

  1. Ta ut lön eller se till att ha ett överskott och betala dina skatter och avgifter. Då lägger du en grund för din allmänna pension och andra förmåner inom socialförsäkringssystemet.
  2. Kompensera för tjänstepension som ”vanliga” anställda får genom att spara mellan 4 – 6 % av din lön/överskott.

Vill du veta hur din pension ser ut just nu kan du logga in på pensionsmyndigheten.se

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp