Din affärsidé – filmtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Tillväxtverket är en myndighet under näringsdepartementet. Det är en bred organisation med fokus på företag och regioner. Desirée Duvinge går igenom Tillväxtverkets tips för vad du ska tänka på när du vill gå från idé till verklighet.

Till att börja med tycker Desirée att du ska samla all den information du behöver för att vara väl förberedd. På verksamt.se finns mycket information samlat redan, och även verktyg du kan ta till hjälp, så som checklista, olika tillstånd, hjälp att räkna ut skatter och avgifter samt lagar och regler som kan vara bra att ha koll på. Kom ihåg att ta reda på om det är några särskilda tillstånd eller regler som gäller för dig.

Fortsättningsvis tycker Desirée att det är viktigt att lägga ner tid på att ta fram en ordentlig affärsidé, vilken är själva kärnan i företaget och bör innehålla:

  • Din idé och vilka behov den fyller.
  • Vad ska du/ni sälja och varför?
  • Vad gör min idé unik?
  • Vad har den för styrkor och svagheter?
  • Vem ska jag sälja till?
  • Hur ser marknaden ut?
  • Vad finns för möjligheter och risker?

Gör den gärna tillsammans om ni är fler för att säkerställa att ni är på väg åt samma håll. Syftet är att förbättra förutsättningarna för att lyckas. Om det känns svårt finns en mall på verksamt.se. Affärsidén kan även vara bra att visa upp för banken eller andra finansiärer som du söker medel hos.

Klicka här för att komma till affärsplanen på verksamt.se

När du går till banken är det viktigt att vara väl förberedd och visa upp en realistisk plan. Se till att du får ihop budgeten och var öppen för eventuella justeringar. På verksamt.se finns en guide för finansiering. Testa på vänner, familj och potentiella kunder om idén är lönsam. Du kan använd sociala medier för att få respons.

Sista steget i att förverkliga din affärsidé är att återkoppla och justera för att kunna förbättra. Tänk också på att du inte behöver vara bra på allt. Ta hjälp av de som kan det som du är mindre bra på och testa idén på dem. Planera och lägg din tid på det du är bra på.

Bidrag

Mikaela Re från Arbetsförmedlingen fortsätter förklara hur de kan hjälpa den som vill starta eget. Om du är arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen kan du ansöka om ett Starta eget bidrag. Detta är såvida du inte har startat eller börjat marknadsföra ditt företag på något sätt, det är viktigt att du ansöker om bidraget först. Du får heller inte ha ett bristyrke, det vill säga att du lika gärna skulle kunna få ett jobb och bli anställd imorgon, då går det före ett bidrag. Om du får stöd är ett förslag att göra praktik på en liknande verksamhet som den du vill starta för att lära dig branschen. Praktikplats berättigar också till stöd. Arbetsförmedlingen kan också erbjuda en starta-eget utbildning där du lär dig bland annat att skriva affärsplan, budget och marknadsföring.

När du skrivit ihop din affärsplanen lämnar du den till arbetsförmedlaren. Om den anses realistisk förväntas man kunna försörja sig efter det att bidraget är slut. Det finns något som kallas Särskilt stöd vid start av egen verksamhet som kan sökas om man har en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan. Stödet uppgår till 60 000 kronor. Mikaela påpekar dock att detta är något mer riskfyllt. Om det skulle vara så att företaget av någon anledning måste lägga ner inom tre år blir man återbetalningsskyldig. Det gäller inte för vanligt Starta eget bidrag.

Avslutningsvis tipsar Mikaela om ett verktyg på arbetsförmedlingens hemsida för hjälp med affärsplanen. Vill du se hur konkurrensen ser ut i olika yrkes kategorier går du in på arbetsformedlingen.se och klickar på Arbetssökande, Välj yrke och Framtidsutsikter för olika yrken.

Kontaktuppgifter till medverkande:

Tillväxtverket
www.tillvaxtverket.se

Arbetsförmedlingen
0771-416 416
www.arbetsformedlingen.se

www.verksamt.se

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp