Att vara arbetsgivare - filmtext

Sidan blev senast uppdaterad:

I den här texten får Helene Murdoch svar på sina frågor om att vara arbetsgivare av Skatteverkets informatör Martin Pernheim.

Hej, jag heter Helene Murdoch. Jag har ett företag som heter Murdoch Media. Jag är gammal journalist men frilansar sedan några år som skribent och copywriter. Jag har inga anställda men jag undrar om jag ändå måste registrera mig som arbetsgivare?

Du måste registrera dig som arbetsgivare direkt när du betalar ut en skattepliktig ersättning, som exempelvis en lön eller någon annan skattepliktig förmån. Om du har enskild firma, eller är delägare i ett handelsbolag, så måste du registrera dig som arbetsgivare om du betalar ut en skattepliktig ersättning till någon annan än dig själv eller någon annan än delägarna i handelsbolaget.

Du måste registrera dig som arbetsgivare senast den dag du betalar ut en skattepliktig ersättning som exempelvis lön eller annan skattepliktig förmån. De vanligaste skattepliktiga förmånerna är förmån av fri bil, fritt drivmedel eller fri kost. Det kan också vara så att du kör med din egen bil i tjänsten och får ett belopp som är överstigande det skattefria beloppet. Då säger vi att det belopp som är över det skattefria beloppet, det räknas som inkomst av tjänst – en lön helt enkelt. Dessutom ska du som arbetsgivare göra ett skatteavdrag på de skattepliktiga inkomsterna och du ska också betala in och redovisa arbetsgivaravgifter. När året är slut så lämnar du in kontrolluppgifter som vi på Skatteverket använder i vårt arbete med att ta fram våra inkomstdeklarationsuppgifter.

Låt mig ta ett exempel:

Berit Gårdin har fått en stor beställning och tar hjälp av sin väninna Anna. Anna får 3000 kronor i lön och av dessa är 900 kronor skatt. Berit fyller i skattedeklarationen, bruttolön 3000 kronor, och eftersom Anna är 30 år så är det full arbetsgivaravgift och det räknar systemet ut automatiskt. Berit fyller också i 900 kronor som avdragen skatt, och systemet räknar automatiskt ut hur mycket arbetsgivaravgift och hur mycket skatt som Berit ska betala.

Jag undrar också om det går att anställa sin make i bolaget?

Nej det kan du inte. I en enskild firma kan man aldrig anställa sin make. Istället pratar vi om gemensam verksamhet eller medhjälpande make. I en gemensam verksamhet så har bägge parterna samma ställning och då kan man fördela resultatet i förhållande till arbetsinsats. Som exempel kan man ta en enskild firma med taxiverksamhet där bägge parterna kör taxi tre dagar i veckan. Då fördelar vi resultatet 50/50.

I exemplet med medhjälpande make pratar vi om marknadsmässig ersättning istället. Man skulle kunna tänka sig ett taxiföretag där den ena parten kör taxi och har taxitillstånd och den andre parten sysslar med bokföring och kundbokningar. Då får den personen som sysslar med bokföring och kundbokningar istället en marknadsmässig ersättning.

Hoppas att du har fått svar på dina frågor. Mer information hittar du på skatteverket.se och verksamt.se. På skatteverket.se kan du också anmäla dig till våra informationsträffar. Och du, använd våra e-tjänster, då kan du på ett enkelt, snabbt och smidigt sätt lämna dina uppgifter till oss. Lycka till med ditt företagande!

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp