Kooperativ ordnar lunchmaten

Åtta kvinnor har tagit över driften av personalmatsalen i Landskrona stadshus. De har tillsammans bildat en ekonomisk förening för att arbeta med matservering och catering.

Sidan blev senast uppdaterad:

Härliga dofter sprider sig över stadshusets matsal. Det är fredag och kvinnorna i Beirut Catering har dukat upp en lockande lunchbuffé. De bjuder bland annat på smördegsknyten med fetaost och kyckling i mlokheyeblad, som påminner om spenat.
 
Tre kvinnor vid skålar i storkök, en fjärde kvinna skriver i ett block.Kockarna på Beirut Catering i Landskrona
 
Kvinnorna får mycket beröm för maten, men från början fanns en viss skepsis mot de arabiska rätterna bland vissa av besökarna.
 
– Vi fick klagomål på att vi använde för mycket kanel, så nu har vi minskat lite på den, konstaterar Manal Ali.
 

De flesta har varit hemarbetare

Manal Ali är ordförande för kooperativet Beirut Catering och berättar att detta är första gången som många av kvinnorna är ute i arbetslivet. De flesta har varit hemarbetande hela livet.
 
– Alla tycker att det är jätteroligt att få komma ut! En av kvinnorna sa till mig häromdagen "jag vet inte varför jag har varit hemma så länge", berättar Manal Ali.
 
Manal Ali valdes till ordförande eftersom hon hade mest erfarenhet från arbetslivet och pratar bäst svenska. Hon är också den enda i gruppen med körkort och sköter därför det mesta av inköpen.
 
Det började med ett projekt för kvinnor som saknade jobb. Kvinnorna träffades en gång i veckan i en liten lokal i området där de bor och så småningom växte planer fram på att starta någon form av verksamhet tillsammans. Alla har sitt ursprung från Libanon utom en som är från Syrien, och flera av dem känner varandra från hemlandet.
 
Kvinnorna fick i uppdrag att laga mat till ett kommunalt invigningskalas och det blev så lyckat att de bestämde sig för att fortsätta med matlagning professionellt.
 

Lotsen stödde deras företagsstart

Då fick de kontakt med lotsen Peder Enhörning på Entreny nystartskontor i Landskrona. Han har varit ett stort stöd under etableringen.
 
De bildade den ekonomiska föreningen Beirut Catering och började leta efter en lämplig lokal. Då dök plötsligt möjligheten upp att få arrendera lunchserveringen i stadshuset i Landskrona. Förutom luncherna har de beställningar på catering och planerar att utöka den delen och marknadsföra sig mer aktivt framöver.
 
Kvinnorna i Beirut Catering är med i ett projekt inom Landskrona kommun där man jobbar med digital storytelling för att utveckla sociala företag. Det innebär att deltagarna med enkla medel skapar en digital berättelse om sig själva och om vad man vill göra.
 
– Om man inte vet vem man själv är kan man inte starta företag eller ta ett jobb, säger Jan Nilson som är projektsamordnare i Landskrona stad och den som initierat arbetet med digitalt berättande.
 
Text: Helena Östlund
Foto: Gisela Svedberg

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se. Om du vill ha svar från oss, ange din e-postadress.