Så gör du för att maxa din pension som egen företagare

Sidan blev senast uppdaterad:

Nyligen genomförde Pensionsmyndigheten en undersökning om hur egna företagare ser på sin pension. Resultatet visar att kunskapen är relativt låg om hur man tjänar in till sin pension. Så hur gör du för att maxa din pension?

Pensionsmyndighetens undersökning visade att bara lite över hälften visste hur man tjänar in och sparar till sin pension. Till exempel svarade 11 procent att de inte tar ut någon lön alls eller saknar överskott i sin enskilda firma.

Till sidans topp

Så maxar du din pension

  • Ta ut lön/ överskott. Den lön eller det överskott du får och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Vid en lön på 42 031 kronor (2018) i månaden så maximeras inbetalningen till din allmänna pension.
  • Betala skatt. Din allmänna pension är beroende av hur mycket du betalat in till Skatteverket via skatter och avgifter.
  • Eget sparande till pension. Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Sparar du 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension.

Läs mer om Pensionsmyndighetens undersökning och få fler tips om pension

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp