Jobbar du järnet utan lön?

Sidan blev senast uppdaterad:

Är du en av dem som kommer först och går sist, som jobbar minst åtta dagar i veckan – men som trots allt slit inte tar ut lön? Då är du nog en av alla egenföretagare som riskerar att få mindre pension.


Monica Zettervall är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten. Här reder hon ut vad du som företagare bör tänka på när det gäller pension.

Vad är viktigt att tänka på för mig som företagare när det gäller pension?

– Att du måste ta lite större ansvar för din pension än den som är anställd. Alldeles för många företagare tar ut en låg lön, eller ingen lön alls, trots att de jobbar långa dagar. De riskerar faktiskt att få en låg pension på grund av detta, för det är ju den lön eller överskott du skattar för som ger dig allmän pension. Det påverkar också din sjukpenning och om du vill vara föräldraledig. Sedan har jag full förståelse för dem som inte kan ta ut lön eller överskott! Men det är ändå viktigt att känna till konsekvenserna.

Vad är skillnaden mellan att vara anställd och egen företagare när det gäller pension?

– Den största skillnaden är att egna företagare inte får tjänstepension som de allra flesta anställda har i någon form via sin arbetsgivare. Det är en betydande del av den slutliga pensionen och som kompletterar den allmänna pensionen från staten.

Är det bra att ha ett eget sparande och i så fall hur mycket ska jag spara?

– Ja, om man kan!  Det är framför allt den uteblivna tjänstepensionen som är bra att kompensera. Vi brukar rekommendera att du spar cirka 4,5 procent av din inkomst. Till exempel om du tar ut 25 000 kronor per månad före skatt – då behöver du spara 1 125 kronor varje månad. Egna företagare har fortfarande möjlighet att göra avdrag för sitt pensionssparande till skillnad från vanliga anställda. Men då måste det vara ett sparande som är klassat som pensionssparande. Det vill säga individuellt pensionssparande (IPS) eller pensionsförsäkring.

Vilka kan konsekvenserna bli om jag struntar i det här med pension?

– Det blir helt enkelt en väldigt låg pension. I den allmänna pensionen finns något som heter Garantipension. Det får den som har haft låg eller ingen inkomst alls. För att få full garantipension måste man ha bott i Sverige i 40 år. Den pensionen är inte hög och jag tror att de flesta både vill och hoppas på lite bättre ekonomisk tillvaro som pensionär efter arbetslivet. Läs gärna mitt senaste blogginlägg som handlar om egna företagare, där berättar jag mer om privat sparande och annat som är bra att tänka på.

Mer om pension

pensionsmyndigheten.se/foretagare kan du läsa mer om hur du som företagare ska tänka på när det gäller pension.

Även här på verksamt.se hittar du mer information om din allmänna pension och tjänstepension. Här kan du också läsa om hur andra företagare har gjort, exempelvis restaurangägaren Tommie Gridelli.

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp