Nya regler kring förmånsbil

Sidan blev senast uppdaterad:

Från den 1 januari 2018 införs nya regler kring trängselskatt och infrastrukturavgifter vid privat körning med förmånsbil. De nya reglerna innebär förändringar för dig som är arbetsgivare.

Trängselskatt vid privat körning med förmånsbil är från årsskiftet en förmån som ska beskattas. Detsamma gäller infrastrukturavgifter vid broar i Sundsvall och Motala. Det betyder att trängselskatten lyfts ut från förmånsvärdet för att värderas och beskattas separat.

För dig som är arbetsgivare

Är du arbetsgivare och tillhandahåller förmånsbil? Då ska du beräkna och redovisa förmånsvärdet i arbetsgivardeklarationen för varje månad som privat körning har ägt rum. Du ska även redovisa detta i kontrolluppgifterna för de anställda som har använt förmånsbil.

Syftet med den ändrade lagstiftningen är att regeringen vill begränsa privat körning med förmånsbilar, öka framkomligheten på vägarna och värna om miljön. 

Läs mer om bilförmån på Skatteverkets webbplats

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga