Informationspaket till kommuner

Sidan blev senast uppdaterad:

Vi har gjort ett informationspaket till kommuner som har anslutit sig till Checklista för att starta restaurang. Här har vi samlat förslag på kortare informationstexter, bilder och banners som du kan använda på din kommuns webbplats.

Feedback önskas

Om du har åsikter om hur det fungerar att ansluta din kommun till Checklista för att starta restaurang så skulle vi bli jätteglada om du ville berätta det för oss. Vi tar tacksamt emot både ris och ros för att kunna bli ännu bättre. Tyck gärna till om detta så kallade informationspaket. Skicka dina åsikter till Anna Alicedotter hos oss på Tillväxtverket, anna.alicedotter(at)tillvaxtverket.se.

Fördelar med Checklista för att starta restaurang

Det finns många fördelar, både för er och för företagaren. Här är några exempel

  • Det blir enklare för företagarna att veta vilka tillstånd som krävs från kommunen och olika myndigheter när de vill starta till exempel en restaurang, ett café eller en food truck.
  • Ni får en mer komplett ansökan eftersom många av företagens uppgifter blir förifyllda tack vare att din kommun är kopplad till Bolagsverkets sammansatta bastjänster.
  • Tack vare en mer komplett ansökan får ni en kortare handläggningstid.

Hjälp företagarna ännu mer

Oavsett om din kommun är med i Checklista för att starta restaurang eller inte så är det jättebra om ni länkar till checklistan från din kommuns webbplats.

Här kommer några förslag på hur din kommun kan informera om checklistan:

  • Lägg till en text om checklistan på er webbplats. Gärna där ni har information om start av företag, restaurang och tillstånd.
  • Lägg till en banner i anslutning till texten.
  • Gör webbannonser och sprid information om checklistan i era kanaler, till exempel på sociala medier.
  • Skicka gärna länken till denna sida till företagsfrämjande aktörer i din kommun, till exempel Nyföretagarcentrum. Då kan de hjälpa till att informera om checklistan och din kommuns e-tjänster.

Förslag på texter ni kan använda

Här har vi några förslag på texter din kommun kan använda för att informera företag om checklistan och e-tjänster på din kommuns webbplats, nyhetsflöden och sociala medier. Självklart kan ni också skriva egna texter. Kontakta Anna Alicedotter på Tillväxtverket om du har någon fråga kring kommunikation och budskap kring Checklistan för att starta restaurang, anna.alicedotter(at)tillvaxtverket.se.

Texter för webbplatser

Texter för nyheter

Texter för webbannonser och sociala medier

Texter för webbplatser

Här är texter som ni till exempel kan använda på din kommuns webbplats och i nyhetsflöden.

Obs! Glöm inte att länka till:
www.verksamt.se/startarestaurang

Checklista för att starta restaurang, café och food truck


På verksamt.se/startarestaurang finns en checklista där du kan du ta reda på allt du behöver veta och vilka tillstånd du behöver söka hos kommunen och myndigheter för att starta restaurang, café och food truck.
Checklistan ger dig en överblick över:
•    Vilka tillstånd du ska söka
•    Vilka myndigheter du ska kontakt
•    I vilken ordning du ska göra allting

Den som ska starta restaurang, café eller kiosk behöver uppfylla en rad krav och söka tillstånd för att till exempel hantera livsmedel och servera alkohol. På www.verksamt.se/starta-restaurang finns guider och checklistor som visar vilka krav som ska uppfyllas och vilka tillstånd som ska sökas. Här finns också kontaktuppgifter till kommunen och myndigheterna, samt länkar till e-tjänster som gör det enkelt att skicka in tillståndsansökningar digitalt.

Texter för nyhet

Nu kan du som vill starta restaurang, kafé eller kiosk få all information om hur du kommer igång samlad på ett enda ställe! På www.verksamt.se/starta-restaurang finns guider och checklistor som visar vilka krav som ska uppfyllas och vilka tillstånd som ska sökas.

Texter för webbannonser och sociala medier

Här är några korta texter som ni till exempel kan använda i webbannonser, banners och sociala medier. Byt ut X mot det du vill informera om, till exempel restaurang, café, food truck eller liknande.

Ska du öppna X?

Här finns all information du behöver veta för att komma igång.  
Länk till: www.verksamt.se/startarestaurang

Funderar du på att starta X?

Ta reda på vilka tillstånd du behöver för att komma igång.
Länk till: www.verksamt.se/startarestaurang

Har du koll på vilka tillstånd du behöver för att öppna din X?

Skaffa dig en överblick över vad som krävs och vilka myndigheter du ska kontakta.
Länk till: www.verksamt.se/startarestaurang

Checklista för att öppna X

Skapa din egen checklista för att få veta vilka tillstånd du ska söka och vilka myndigheter du ska kontakta.
Länk till: www.verksamt.se/startarestaurang

extjas33

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp