Gå till huvudinnehåll

Snart måste serveringar erbjuda återanvändbara förpackningar för hämtmat

Säljer du mat eller dryck för avhämtning? Från den 1 januari 2024 måste du erbjuda din kund möjligheten att få maten i en återanvändbar matlåda och drycken i en återanvändbar mugg. Dessutom måste kunden kunna lämna tillbaka förpackningen för diskning. Förändringen införs för att minska resursförbrukningen och nedskräpningen.

Den 1 januari 2024 träder ett nytt krav i kraft på dig som driver restaurang- eller kaféverksamhet. Då måste du nämligen erbjuda en kund som köper med sig mat eller dryck att få den i förpackningar som går att återanvända. Utöver att de ska kunna användas flera gånger, måste förpackningarna också ingå i ett så kallat rotationssystem. Enkelt förklarat ska dina kunder kunna lämna tillbaks den för diskning så att den kan användas igen.

Flergångsförpackningarna ska vara av en sort som har så liten negativ påverkan på miljö och människors hälsa som möjligt. Du som säljer mat och dryck och erbjuder take away ska också informera dina kunder om hur engångsprodukter påverkar miljön och vad fördelarna är med att vi minskar vår förbrukning av dessa. Bestämmelserna är en del av EU:s engångsplastdirektiv.

För vem gäller kravet?

Kravet på att erbjuda flergångsförpackningar gäller för verksamheter som idag tillhandahåller snabbmat* i engångsförpackning till slutkonsument. Det innebär att mat och dryck som tillhandahålls på till exempel restauranger, festivaler, caféer, foodtrucks, kiosker och livsmedelsbutiker omfattas av kraven.

Kravet gäller förutsatt att du använder 150 eller fler engångslådor/-muggar i snitt per dag. Antalet sålda muggar och lådor, per dag som försäljningsstället är öppet, räknas som en total. Om två år, 2026, sänks gränsen till 75 engångslådor/-muggar per dag.

Exempel

Du har öppet 100 dagar per år och totalt under året säljer du 10 000 koppar kaffe som serveras i engångsmugg och du säljer 8 000 serveringar snabbmat i engångsmatlådor. Det betyder att du har ett snitt på 180 lådor/muggar per dag och måste därmed från 1 januari erbjuda återanvändbara matlådor och muggar.

Undantag från kravet

Det finns några undantag från kravet på flergångsförpackningar. Ett sådant är om du använder muggar eller matlådor tillverkade av enbart papper. Tänk dock på att många muggar och matlådor i papper ofta innehåller en del plast och därför omfattas av kravet.

Det som kallas flexibla omslag, till exempel papper runt hamburgaren eller plastfilm runt smörgåsen, omfattas inte heller av kravet.

Frågor och svar hos Naturvårdsverket

*Snabbmat

Snabbmat enligt förordningen innebär mat som är:  

  • Avsedd att ätas direkt på försäljningsstället eller tas med för att kort efter försäljningen ätas på annan plats,  
  • Avsedd att ätas ur förpackningen, och  
  • Färdig att ätas utan ytterligare tillagning, uppvärmning eller annan beredning som utförs av konsumenten. Detta innebär att försäljning av matlådor där maten ska värmas eller beredas ytterligare av konsument innan den konsumeras, inte omfattas av kravet.  

Kraven gäller för den som tillhandahåller snabbmat i en engångsmatlåda.