Veterinär
En veterinär arbetar med undersökning, diagnostisering och behandling av djur.
Veterinär är ett legitimationsyrke och den som är veterinär ingår i djurhälsopersonalen. Detta innebär att du ska utöva yrket enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, och att du ska följa regler om journalföring, intygsskrivande, tystnadsplikt och anmälningsplikt.
En veterinär kan arbeta inom många områden, och det är inte alla som kräver att du har en legitimation. Du kan dock aldrig arbeta kliniskt om du inte har legitimation. Nedan ges några exempel:
- Kliniskt verksamma veterinärer arbetar med att behandla sjuka djur eller med profylaktisk behandling av djur.
- Administrativt verksamma veterinärer arbetar t. ex. med import av foder, export och import av djur, gränskontroll av inkommande resenärer som har levande djur med sig.
- Veterinärer kan verka inom livsmedelsproduktion, främst som tillsynsperson på slakteri.
- En banveterinär arbetar på hästtävlingar och har tillsyn av de hästar som deltar.
- En officiell veterinär har i uppdrag att agera så att handel med djur och djurprodukter sker utan risk för vare sig djurs hälsa och välfärd eller för livsmedelssäkerheten.
Information om utbildning
Kraven för att få en svensk veterinärlegitimation skiljer sig åt beroende på var du har utbildat dig. Följande gäller beroende på var du är utbildad eller har legitimation från:
a) Sverige
Den svenska utbildningen till veterinär är en femårig universitetsutbildning vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om vilka krav som ställs för att du ska få en svensk veterinärlegitimation (se länk nedan).
b) Danmark, Finland, Norge eller Island
Du som är legitimerad veterinär i Danmark, Finland, Norge eller Island och är medborgare i något av dessa länder eller i Sverige kan ansöka om legitimation i Sverige även om din utbildning skett i annat land.
På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om vilka krav som ställs för att du ska få en svensk veterinärlegitimation (se länk nedan).
c) Ett annat EES-land eller Schweiz
Du som har en examen som veterinär från en godkänd utbildning i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz kan ansöka om legitimation i Sverige.
På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om vilka krav som ställs för att du ska få en svensk veterinärlegitimation (se länk nedan).
d) Ett land utanför EU/EES eller Schweiz
Du som har en examen som veterinär från tredjeland (det vill säga ett land utanför EU/EES eller Schweiz) kan ansöka om svensk legitimation. Det kan krävas att du genomgår en tilläggsutbildning innan du kan få din legitimation.
På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om vilka krav som ställs för att du ska få en svensk veterinärlegitimation (se länk nedan).
Språkkrav
För att arbeta som veterinär i Sverige måste du ha nödvändiga kunskaper i svenska språket. Med det menas att du måste kunna kommunicera med djurhållare på svenska, läsa och skriva journaler på svenska samt läsa och förstå den lagstiftning som rör dig. Med svenska likställs även danska och norska språket.
Register och tillsyn
Jordbruksverket för ett register över alla legitimerade veterinärer. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet. Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård (www.vetansvar.se) utreder felbehandlingar och beslutar om eventuella disciplinpåföljder.
Källa: Jordbruksverket
Ansvarig: Tillväxtverket