På verksamt.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi använder också kakor för webbanalys så att vi kan förbättra vår webbplats. Så används kakor på verksamt.se
Du måste ha tillstånd för att få sälja och servera alkohol (spritdrycker, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat, exempelvis alkoholhaltig glass) till allmänheten och till slutna sällskap.
Olika typer av serveringstillstånd
Det finns olika typer av serveringstillstånd både till allmänheten och till slutna sällskap. Du kan söka ett stadigvarande tillstånd som gäller tills vidare, eller ett tillfälligt tillstånd om du bara ska servera alkohol under en viss tidsperiod. Även alkoholservering vid catering för slutna sällskap, provsmakning och trafikservering (exempelvis servering på fartyg eller tåg) kräver tillstånd.
Krav för serveringstillstånd
För att beviljas ett serveringstillstånd måste du som sökande och din verksamhet uppfylla krav på lämplighet:
Du som ansöker ska ha fyllt 20 år.
Du ska kunna uppvisa ekonomisk skötsamhet, till exempel att du har skött din bokföring och betalat dina skatter och avgifter i tid. Din personliga lämplighet prövas också, du får till exempel inte vara straffad för något allvarligare brott.
Du behöver visa att du har kunskap om alkohollagen. Det gör du genom att genomföra ett kunskapsprov hos kommunen. Om du har ett serveringstillstånd idag som minst motsvarar den aktuella ansökan, och det inte finns skäl att ifrågasätta dina kunskaper, behöver du inte göra provet.
Du ska kunna redogöra för finansieringen, det vill säga varifrån pengarna som finansierar verksamheten kommer.
Du måste visa att du har rätt att använda lokalen (hyreskontrakt eller köpekontrakt).
Lokalen ska vara lämplig ur brandsäkerhetssynpunkt. Kontakta kommunens räddningstjänst för mer information.
Det ska finnas tillräckligt med sittplatser för matservering.
Det ska finnas ett eget kök i direkt anslutning till serveringslokalen, som också ska användas.
Det ska finnas ett varierat utbud av lagad eller tillredd mat. Matutbudet ska vara tillräckligt och tillgängligt.
Prövning av personlig och ekonomisk lämplighet görs för alla personer med betydande inflytande över verksamheten.