Resebyrå, researrangör

Sidan blev senast uppdaterad: 2023-02-06

Som reseaktör har du skyldighet att anmäla din verksamhet till Kammarkollegiet och ordna med resegaranti. Du omfattas också av paketreselagen.

Paketresor 

Paketreselagen ställer krav på dig som säljer eller erbjuder paketresor eller så kallade sammanlänkade researrangemang. Det handlar till exempel om vilken information du måste ge din kund innan bokningen och vilka skyldigheter du har om du måste ställa in delar av resan. 

Hos Konsumentverket hittar du mer information och standardformulär du kan använda för att informera dina kunder. 

Resegaranti 

Resegaranti innebär att du som reseaktör avsätter pengar som garanti för att resenärerna ska kunna få ersättning om någon del av deras paketresa eller sammanlänkade researrangemang inte kan fullgöras på grund av att du som researrangör blir insolvent.

Resegarantin ska täcka alla förskott som resenärerna har betalat, till exempel anmälningsavgifter och slutbetalningar. Den ska också täcka andra tjänster som ingår i avtalet med resenären och i vissa fall även kostnader för hemtransport. Syftet med resegarantin är att dina resenärer inte ska förlora några pengar om deras resa ställs in eller avbryts. 

Anmäl din reseverksamhet 

Du som är reseaktör är skyldig att anmäla din verksamhet till Kammarkollegiet. Läs mer om hur du anmäler din verksamhet på Kammarkollegiets webbplats. 

Ordna resegaranti 

Läs mer om hur du ordnar resegaranti på Kammarkollegiets webbplats. 

Källa: Kammarkollegiet

Så anmäler du

Du skickar anmälan till Kammarkollegiet. 

Kontaktuppgifter

Organisation
Kammarkollegiet
Telefon
08-7000800
Adress
Box 2218, 103 15 STOCKHOLM
E-post
registratur@kammarkollegiet.se
Webb
www.kammarkollegiet.se

Relaterade sidor

Ansvarig: Tillväxtverket