Olika slags kooperativ

Sidan blev senast uppdaterad:

Det finns olika slags kooperativ.

Medborgarkooperativ

Precis som det låter är medlemmarna/ägarna i ett medborgarkooperativ de som bor på orten. Det kan handla om att tillsammans äga en lanthandel, en skola eller en hälsocentral.

Personalkooperativ

Det finns många olika slags personalkooperativ. Förskolor drivs många gånger som personalkooperativ. Men det finns också kommunikationsbyråer, arkitektkontor och andra verksamheter inom tjänstesektorn som ägs av personalen.

Exempel på personalkooperativ är:

Brukarkooperativ

Ofta bedrivs personlig assistans via brukarkooperativ. Brukarna, det vill säga de som är användare av den personliga assistansen, är medlemmar/ägare av brukarkooperativet. Ett annat exempel är föräldrakooperativa förskolor som drivs för att ge barnomsorg för brukarna åt deras barn som går på förskolan.

Exempel på brukarkooperativ är:

Konsumentkooperativ

Sveriges mest kända konsumentkooperativ är Kooperativa Förbundet, KF. Medlemmarna i ett konsumentkooperativ köper varor och tjänster av kooperativet. Bilkooperativ, det vill säga ett antal personer eller företag som delar på en eller flera bilar, är också en form av konsumentkooperativ.

Exempel på ett bilkooperativ är Bilcoop Ekonomisk Förening

Producentkooperativ

Producentkooperativ är en sammanslutning av producenter inom en viss bransch. Medlemmarna i ett producentkooperativ säljer till kooperativet.

Exempel på producentkooperativ är:

Småföretagare i samverkan

Att dela på lokaler, marknadsföra sig gemensamt och ta hem affärer tillsammans är exempel på företagssamverkan. Det är ett smart sätt att både utvecklas och växa som företag. Jämlikhet och inflytande är viktiga nycklar i företagssamverkan – precis som i kooperativt företagande.

Exempel på småföretagare i samverkan är:

Sociala företag

I det sociala kooperativet har det gemensamma ansvarstagandet en rehabiliterande funktion. Många sociala företag drivs i kooperativ form.

Exempel på socialt kooperativ är Vägen ut! Kooperativen

Kooperativ hyresrättsförening

En kooperativ hyresförening är en slags ekonomisk förening som hyr ut lägenheter till sina medlemmar. Det ska finnas minst tre medlemmar. Kooperativa hyresrätter kan beskrivas som en blandning av bostadsrätt och vanlig hyresrätt. En kooperativ hyresrättsförening startar när Bolagsverket registrerat föreningen.

Kooperativ hyresrättsförening, Bolagsverket

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp