Stöd för sociala företag

Sidan blev senast uppdaterad:

Ett socialt företag har, precis som vilket annat företag som helst, ofta ett behov av rådgivning och finansiering. Många sociala entreprenörer menar dock att det kan behövas särskild kompetens för att få stöd i samband med att hitta en fungerande affärsmodell. Det finns idag en rad aktörer som riktar sig specifikt till dig som vill starta eller utveckla sociala företag.

Stöd för sociala företag

I studien finns i slutet en förteckning över aktörer som kan hjälpa sociala entreprenörer med rådgivning, kunskap och finansiering.
Vilse i stöd-djungeln

Många sociala företag startas av flera personer tillsammans. Här finns information om hur ni kan välja företagsform.
Att välja association för att driva företag tillsammans (PDF)

Rådgivare och organisationer ger olika former av stöd till dig som vill starta företag hittar du på de regionala sidorna här på verksamt.se.
Verksamt.se:s rådgivarsidor

En del sociala företag bygger på en social innovation. Vinnova riktar sig till sociala innovatörer och har ibland ansökningsomgångar då det går att söka stöd för att utveckla och testa en social innovation.
Social Innovation på Vinnova

Norrsken Foundation är en stiftelse som arbetar med stöd till sociala företagare som har en effektiv påverkan på världen och samhället.
Läs mer på Norrsken Foundations webbplats

Till sidans topp

Upphandling och sociala företag

Driver du ett socialt företag finns det nu större möjligheter att göra affärer med offentlig sektor genom upphandlingar. Lagen om offentlig upphandling, LOU, trycker starkt på att de offentliga aktörerna ska använda sig av sociala hänsyn och reserverad upphandling. Syftet är att genom de inköp offentlig sektor gör också ska uppnå sociala vinster. Det kan till exempel vara krav på att leverantören ska anställa eller ge praktikplatser till personer med svag förankring på arbetsmarknaden. I en reserverad upphandling ska uppdraget reserveras för företag där minst 30 procent av de sysselsatta har en funktionsnedsättning eller svårigheter att komma in på arbetsmarknaden. Den vara eller tjänst som ska köpas in kan vara vad som helst.

Om du vill veta mer om upphandling och hur ni kan göra ett bra anbud kan du använda dig av ”Anbudsskolan för sociala företag”. Ibland genomförs utbildningar i Anbudsskolan men utbildningsmaterialet fungerar bra som en checklista när du ska göra ett anbud.

Om Anbudsskolan på Sofisams webbplats

På Tillväxtverkets webbplats kan du läsa om två företag som fick uppdrag genom reserverad upphandling:

Stenbackens arbetskooperativ
Servicekompaniet

Läs mer om socialt entreprenörskap på webbplatsen Mötesplats social innovation

Hjälpte den här informationen dig?

Berätta gärna mer om vad du tycker om sidan!

Fältet är obligatoriskt

Fältet är obligatoriskt

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp