Så skapar du en affärsplan

Sidan blev senast uppdaterad:

Att göra en affärsplan hjälper dig att utveckla din affärsidé och sätta upp mål för ditt företag. Affärsplanen kan du också använda för att sälja in din idé till investerare, leverantörer, banker och andra intresserade.

Affärsplanens innehåll

Affärsplanen är ett dokument som beskriver företaget så att andra enkelt förstår företagets idé och vilka som står bakom företaget. Dokumentet kan se ut på flera olika sätt men brukar alltid innehålla delar om företagets idé, kunder och affärsmodell.

Behöver du hjälp med din affärsplan?

Många organisationer erbjuder kostnadsfri hjälp med att komma igång med ditt företag. 

Här hittar du hjälp och rådgivning i din region 

Det finns flera färdiga mallar och tjänster att utgå ifrån när du gör din affärsplan. Här hittar du länkar till Nyföretagarcentrums e-tjänst för att göra affärsplaner och till Almis mallar för affärsplaner.

Om du ska göra en ny affärsplan kan du få bra hjälp av våra räkneverktyg. Du kan bland annat räkna ut hur mycket du måste sälja för att täcka dina kostnader och gå med vinst.

Räkna med våra kalkyler

Se affärsplanen som ett levande dokument

Ofta kan ett företags idé förändras och utvecklas under tiden företaget är igång. Det är bra att gå tillbaka och uppdatera sin affärsplan utifrån hur företaget utvecklas.

Olika typer av affärsplaner

En affärsplan kan se ut på flera olika sätt. Vilken som passar just ditt företag kan variera utifrån din företagsidé eller hur du vill kunna presentera ditt företag.

Att skapa en affärsplan är inte obligatoriskt för företagare, men det är en bra hjälp för dig inför företagsstarten.

E-tjänsten för affärsplaner är stängd

E-tjänsten för affärsplaner på verksamt.se är stängd. För dig som redan har skapat en affärsplan finns möjlighet att ladda ner allt ditt befintliga innehåll. Dina sparade affärsplaner hittar du på Mina sidor.

Mer tips för dig som ska starta

Stöd och rådgivning för ditt startup-företag

Här kan du läsa mer om startups, vad det är och var du hittar stöd och rådgivning för ditt startup-företag.

Guide till ett hållbart företagande

Här får du tips om hur du kan arbeta med hållbarhet i ditt företag.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp