Har du en affärsidé?

Sidan blev senast uppdaterad:

Har du kommit på en idé som kan lösa ett eller flera problem som privatpersoner och/eller företag upplever? En bra formulerad affärsidé är första steget mot att bli företagare och grunden som ditt företag ska vila på.

Film: Gå från idé till handling

Filmen förklarar hur du kan gå från idé till handling och komma igång med ditt företag.

En affärsidé börjar med en tanke. Ofta bygger affärsidén på en vidareutveckling och förbättring av en befintlig produkt, det är sällan affärsidéer är helt nya.

Företagets affärsidé handlar om vad du ska sälja, hur du ska sälja och till vem. Affärsidén ska också lyfta fram företagets styrka och det som gör företaget speciellt. Med en genomtänkt affärsidé ökar dina möjligheter att lyckas. Skriv ner dina idéer så att du kan utveckla dem och se om dina idéer är hållbara. Då är det också lättare för andra att se vad verksamheten går ut på och hur företagets mål ska nås.

När du skriver ner din affärsidé bör du fundera utifrån dessa punkter:

 • Vad ska du sälja?
 • Till vem ska du sälja?
 • Varför ska de köpa av dig?
 • Hur ska du nå kunderna?
 • Hur ska du tjäna pengar?

Det är också bra att tänka på hur din affärsidé och verksamhet kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

Läs mer på sidan Är din affärsidé hållbar?

Till sidans topp

Från idé till företag

Skydda din idé

Det är viktigt att redan i ett tidigt stadium fundera på vilka immateriella tillgångar som kan bli aktuella runt din verksamhet. Det kan till exempel vara uppfinningar (patent), varumärken, design eller texter (upphovsrätt). Det kan verka krångligt och kostsamt i ett läge där du har fullt upp med annat, men om du lyckas med ditt företag kan exempelvis dina varumärken bli värdefulla för dig. Inte minst kan de vara ett verktyg i din marknadsföring. Då är det nödvändigt att ha dem registrerade.

Fundera på hur andra har gjort, vilka konkurrenter du har, och om du är först eller om du riskerar att kopiera någon annan. Det kan vara svårt att på egen hand komma fram till vilka slags skydd man behöver.

Hitta mer hjälp hos PRV:s kundtjänst

Vill du starta företag men saknar affärsidé?

Om du inte har en affärsidé men vill bli egen företagare kan ett första steg vara att utgå från vad du är bra på och vad du gillar att göra. Många startar eget inom samma område som de redan arbetar eftersom de vet vilka möjligheterna är och vilka brister som behöver rättas till.
Ett annat tips är att lyssna på sin omgivning och försöka fånga upp trender i samhället. Genom att lägga märke till vad människor klagar på eller tycker är krångligt och ineffektivt kan du hitta din affärsidé. Via tidningar, tv, radio och Internet kan du snappa upp trender som förändrade beteenden och nya vanor.

Utvärdera din affärsidé

När du har beskrivit din affärsidé bör du utvärdera den. Utöver att själv gå igenom den kan du använda dig av människor du litar på som familj och vänner. Du kan också ta kontakt med en inkubator eller rådgivare för att få feedback på din affärsidé.

Hitta kostnadsfri rådgivning i din region

Frågor som din affärsidé ska svara på

 • Vad är företagets syfte på marknaden?
 • Finns det ett behov av min produkt eller tjänst?
 • På vilken marknad/marknader arbetar företaget? Vilken är min målgrupp och hur kan jag nå den?
 • Är min affärsidé unik? Om inte, vad utmärker min affärsidé i förhållande till konkurrenterna?
 • Varför ska kunderna välja mitt företag framför konkurrenterna?
 • Vilka är de grundläggande lönsamhetsfaktorerna för företaget?
 • Påverkas affärsidén av konjunktursvängningar?
 • Miljöpåverkan?
 • Hur ska produkten säljas?
 • Hur ska marknadsföringen finansieras och genomföras?

När du skrivit ner din affärsidé och diskuterat den med familj, vänner eller rådgivare är det dags att göra en affärsplan. Din affärsidé är en del av affärsplanen som är en beskrivning av företaget och verksamheten. En välskriven affärsplan hjälper dig att se långsiktigt och är ett hjälpmedel när du ska sälja in din idé till investerare, kunder, leverantörer, banker och myndigheter.

Gå till e-tjänsten Skapa affärsplan

Hjälpte den här informationen dig?

Berätta gärna mer om vad du tycker om sidan!

Fältet är obligatoriskt

Fältet är obligatoriskt

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp