Köpa ett företag

Sidan blev senast uppdaterad:

Ett sätt att snabbt komma igång med eget företag är att köpa ett redan existerande företag. Genom att köpa ett företag har du redan från första dagen ett inarbetat namn, kunder och viss omsättning.

Även om du köper ett befintligt företag måste du kunna lika mycket om företagande och vara lika väl förberedd som om du startade ett företag från grunden.

Köpa företag kräver större investering

Du får direkt tillgång till resurser som lokal, leverantörer, utrustning och produkter. Nackdelen med att köpa företag är att det kräver en större investering. Du får helt enkelt betala för att verksamheten redan är uppbyggd.
 
Branschförhållandena kan också vara sådana att det är bättre att bygga ett företag från grunden och skapa en ny marknadsprofil.

Vad köper du?

Du kan köpa företag på två olika sätt. Aktie- eller andelsköp innebär att du köper företaget i dess helhet med förpliktelser och allt. Om du bara vill köpa inkråmet kan du köpa en del av verksamheten.

Vad köper du?

Hitta företag

När du vill köpa ett företag behöver du börja med att lista ut vad du söker. Fundera över vilka motiv du har, vilken inriktning verksamheten ska ha och hur du vill utveckla företaget. När du vet vad du söker är det enklare att veta var du ska söka. Du kan leta själv eller anlita företagsmäklare.

Hitta företag

Information och analys

När du har hittat ett intressant företag att köpa är det dags att läsa på! När du tar kontakt med mäklare eller säljare för att få mer information är det en fördel att vara påläst, det gör att de upplever dig som en mer trovärdig köpare.

Information och analys

Värdering och förhandling

När du väl har hittat det företag du vill köpa är det dags att fastställa vad företaget kan vara värt. Det är svårt att fastställa ett objektivt pris och det slutliga priset blir en del av förhandlingen.

Värdering och förhandling

Gör en affärsplan

Du bör planera starten lika noggrant som om du startade en helt ny verksamhet. Att göra en affärsplan hjälper dig att utveckla din affärsidé och sätta upp mål för ditt företag. Affärsplanen kan du också använda för att sälja in din idé till investerare, leverantörer, banker och andra intresserade.

Så skapar du en affärsplan

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp