Hitta företag

Sidan blev senast uppdaterad:

För att hitta det företag som passar dig bäst är det bra att först skriva ner vad det är du letar efter. Det gör det enklare att hitta ett företag som matchar dina förväntningar.

Vad ska du köpa?

När du vill köpa ett företag bör du börja med att lista ut vad du söker. Fundera över vilka motiv du har, vilken inriktning verksamheten ska ha och hur du vill utveckla företaget. Ditt företag ska matcha dig och din önskan om hur just din roll som företagare ska vara.

För att få fram en sökprofil kan du börja med att fundera över några personliga förutsättningar. Till exempel hur du ska finansiera köpet, vilken roll du vill ha i företaget och om det är rätt tillfälle för dig och din familj. Sammanfatta alla punkter du kommer på och beskriv sen företaget.

Du kanske vet inom vilken bransch du vill bedriva verksamhet, mot vilka kunder och kanske i vilken region. Fundera också över produkter, anställda, marknadsföring, utrustning med mera. Genom att skriva ner dina punkter kan du enklare beskriva vad du söker för till exempel en företagsmäklare.

Hur hittar du företaget?

Ett sätt att hitta företag till salu är genom företagsförmedlingar. Leta upp deras webbplatser och anmäl ditt intresse eller ta direktkontakt med en mäklare. Men tänk på att en företagsmäklare är säljarens rådgivare genom hela affären och om du är intresserad av ett företag som mäklaren förmedlar bör du anlita en egen rådgivare inför ett eventuellt köp. Du kan också anlita en egen företagsförmedlare som hjälper dig att aktivt söka efter ett företag.

Banker och revisorer har i sin kundstock många företagare och ibland kan de ha företag som de vet är till salu eller som snart ska säljas. En del av dem tar emot intresseanmälningar från de som är intresserade av att köpa företag.

Dagspress, affärstidningar, branschtidningar och olika webbplatser innehåller ofta annonser om företag till salu. Du kan också sätta in en egen annons.

Känner du till ett företag som du är intresserad av att köpa kan du alltid prova att kontakta ägaren direkt och anmäla ditt intresse. 

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp