Köpa ett företag

Ett sätt att snabbt komma igång med eget företag är att köpa ett redan befintligt företag. Genom att köpa ett företag har du redan från första dagen ett inarbetat namn, kunder och viss omsättning.

Sidan blev senast uppdaterad:

Köpa företag kräver större investering

Du får direkt tillgång till resurser som lokal, leverantörer, utrustning och produkter. Nackdelen med att köpa företag är att det kräver en större investering. Du får helt enkelt betala för att verksamheten redan är uppbyggd.
 
Branschförhållandena kan också vara sådana att det är bättre att bygga ett företag från grunden och skapa en ny marknadsprofil.

Till sidans topp

Lika krävande

Även om du köper ett befintligt företag måste du kunna lika mycket om företagande och vara lika väl förberedd som om du startade ett företag från grunden.

Till sidans topp

Ta hjälp av en expert

Funderar du på att köpa ett företag ska du börja med att anlita en expert på företagsköp. Företaget ska analyseras, värderas och du måste förhandla om priset. Vänd dig till en etablerad företagsmäklare, någon kunnig revisor eller din bankkontakt. Almi hjälper också till vid företagsköp.

Till sidans topp

Hitta ett företag till salu

Det enklaste sättet att hitta företag till salu är att kontakta företagsförmedlingar. Leta upp deras webbplatser och anmäl ditt intresse eller ta direktkontakt med mäklaren. Men tänk på att en företagsmäklare är säljarens rådgivare genom hela affären. Du kan också själv anlita en företagsförmedlare som hjälper dig att aktivt söka efter ett företag.

Banker och revisorer har i sin kundstock många företagare som kommer att sälja sina företag inom en snar framtid. En del av dem tar emot intresseanmälningar från dem som är intresserade av att köpa företag.

Dagspress, affärstidningar och branschtidningar innehåller ofta annonser om företag till salu. Ett förslag är självklart att sätta in en egen annons.

Känner du till ett företag som du är intresserad av att köpa kan du alltid prova att kontakta ägaren direkt och anmäla ditt intresse. Viktigt är förstås att ha en seriös framtoning.

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se. Om du vill ha svar från oss, ange din e-postadress.