Att vara företagare

Sidan blev senast uppdaterad:

Man föds inte till företagare. Entreprenörskap handlar snarare om ett genuint intresse för det man gör och en vilja att driva och utveckla en verksamhet.

Många människor har idéer och drömmar, men det är långt ifrån alla som förverkligar dem. Att vara företagare handlar om att ha drivkraften att omsätta sina idéer och drömmar till handling.

En entreprenör beskrivs ofta som någon som ser möjligheter istället för hinder, är kreativ och modig. Forskning visar att det är vanligt att entreprenörer är riskbenägna, vilket inte behöver betyda att de är dumdristiga utan snarare att de är villiga att satsa på en högre risk för att nå ett högre mål, men förhoppningsvis är de medvetna om sina satsningar och riskerna med dessa. Bra egenskaper är också att vara målinriktad men på samma gång prestigelös med en förmåga att ändra på felaktiga beslut.

Brinn för din sak

Vill du lyckas som företagare krävs det att du brinner för din sak, arbetar hårt och framför allt att du gillar att göra affärer. Du måste kunna se helheten i ekonomin, hålla nere kostnader och skapa intäkter.

Det finns många myter kring företagande.  Att man snabbt tjänar mycket pengar är en av dem. Undersökningar visar att det i själva verket kan ta flera år för företagare innan de kan ta ut en skälig lön. Det som driver en företagare är oftare viljan att styra över sin egen tid och förverkliga sin vision än att tjäna pengar. Många företagare tycker att det är viktigare att utveckla företaget än att höja sin lön. Det egna företaget leder till personlig tillfredsställelse och ökad arbetsglädje.

Stort steg att starta eget

Funderar du på ett liv som företagare? Att starta eget är ett stort steg för den som har varit anställd i många år. Övergången från att vara anställd till att driva eget företag innebär en omorientering på många plan. Mycket av det du tidigare tog för givet är nu upp till dig själv. Det kan vara spännande och kanske precis vad du har längtat efter, men också omtumlande och osäkert. Enkäter visar att potentiella företagare oftast oroar sig för finansieringen av verksamheten och att livet som företagare kommer att bli alltför tidskrävande. Oavsett vilka funderingar just du har finns det stöd och hjälp att få.

Vanliga frågor och svar om att starta eget

Här kan du läsa svaren på de vanligaste frågorna om att starta företag

Tips och råd

 • Vänd dig till företagsrådgivare på din hemort och boka tid för samtal.

  Hjälp och rådgivning nära dig
   
 • Du kan också få information och service på ditt bibliotek. Flera bibliotek har företagsinformation.
   
 • På snabbkursen Starta företag-dagen får du information från myndigheterna och kontakt med andra blivande företagare.

  Anmäl dig till Starta företag-dagen
   
 • Gå med i ett nätverk för blivande eller nya företagare och få kontakt med andra i din situation. På flera håll i landet har kommunen, regionen eller Tillväxtverket startat nätverk. Din företagsrådgivare vet mer.

  Tillväxtverkets webbplats
   
 • Skaffa dig en mentor som du trivs med och känner dig trygg med. Det kan vara någon med erfarenhet från din bransch eller en annan företagare. Hitta en mentor via ditt lokala NyföretagarCentrum, Almi eller internet.

  Almis webbplats
  NyföretagarCentrums webbplats
   
 • Om du behöver peppning kanske du behöver hjälp av en coach. Numera finns det coacher som är specialiserade på att ge stöd i karriärutveckling.
   
 • Få inspiration och tips av andra som startat företag. Här hittar du artiklar och filmer om hur andra företagare har gjort när de startat sitt företag.

  Så har andra företagare gjort

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp