Är din affärsidé hållbar?

Sidan blev senast uppdaterad:

Redan på idéstadiet är det bra att tänka på hur din affärsidé och verksamhet kan bidra till ett mer hållbart samhälle. Efterfrågan på varor och tjänster som är hållbara ökar.

Använd resurser på ett smart sätt

Ett hållbart företag är ett företag där lönsamhet, miljöhänsyn och socialt engagemang förenas. Hållbart företagande handlar bland annat om att spara på egna resurser och minska den negativa miljöpåverkan.

Att integrera hållbarhet i din affärsidé kan vara ett sätt att särskilja dig från konkurrenterna, att bli attraktiv att samarbeta med och att köpa av. Ta med dina tankar om hållbart företagande i din affärsidé och fundera över vad du kan tjäna på att göra din affärsidé hållbar.

Till sidans topp

Se film om hållbart företagande

Vad innebär egentligen hållbarhet? Hur kan du som företagare arbeta för ett hållbart samhälle? (2:50 minuter)

Till sidans topp

 

Till sidans topp

Tjänster istället för varor

Många köpbeteenden har förändrats i och med att tekniken har utvecklats och kunderna är mer medvetna om miljön. Produkter som inte är bra för miljön ersätts av tjänster som istället har en mer positiv inverkan.

Som ett alternativ till att köpa en egen bil har det blivit allt mer populärt att gå med i bilpooler. Vi köper och streamar musik på nätet istället för att köpa cd-skivor. Denna övergång från produkter till tjänster kan innebära stora resursbesparingar och främja en hållbar utveckling. Vilken vara skulle du kunna erbjuda som tjänst?

Läs mer på sidan Hållbart företagande

Mer om hållbart företagande

Arbeta hållbart - så gör du

Här får du konkreta tips och råd för att starta ditt hållbarhetsarbete.

Miljöcertifiering, guider och verktyg

För dig som vill arbeta hållbart på ett strategiskt sätt finns guider och verktyg till hjälp.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp