Podcasten Skatteskolan – vad gäller i olika branscher?

Sidan blev senast uppdaterad:

I den tredje säsongen av podcasten Skatteskolan är det fokus på ett antal olika branscher. I podcasten svarar Skatteverkets experter på de vanligaste frågorna på ett så enkelt sätt som möjligt.

Avsnitt 1: Bygg

Hur fungerar det med personalliggare, omvänd skattskyldighet och ROT? Det första avsnittet av Skatteskolan – en podcast för företagare vänder sig till dig som driver företag inom byggbranschen.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Bygg

Kortavsnitt – för dig med ont om tid

Nytt för säsong 3 är att varje branschavsnitt följs av ett eller flera kortavsnitt där fokus ligger enbart på en sak, exempelvis personalliggare och kassaregister. Kort och koncist för dig med lite tid och som vill ha fakta i en särskild fråga. Kortavsnitten riktar sig till alla företagare oavsett bransch.

Kortavsnitt: Internationell anställning

I det här korta faktaavsnittet får du veta vilka skatteregler som gäller om du anställer medarbetare i Sverige som är bosatta utomlands. 

Textad sammanfattning av poddavsnittet Internationell anställning

Kortavsnitt: Personalliggare

Vad är en personalliggare och vad ska den innehålla? I det här faktaavsnittet förklarar Skatteverket det mesta du behöver veta om personaliggare. 

Textad sammanfattning av poddavsnittet Personalliggare

Kortavsnitt: Tjänsteställe

Vad menas med tjänsteställe och vad har det med skatten att göra? På 5 min berättar Skatteverket det mesta du behöver veta om tjänsteställe.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Tjänsteställe

Avsnitt 2: Influencers, bloggare och gamers

Ska produkter eller donationer som skickas till dig räknas som en intäkt? I det andra avsnittet av Skatteskolan får du som arbetar som influencer, bloggare eller gamer veta vilka skattespecifika regler som gäller i din bransch.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Influencers och gamers

Kortavsnitt: Dator och mobil

Hur fungerar det med avdrag vid inköp av dator eller mobil? I det här korta avsnittet berättar experterna vilka skatteregler som gäller.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Dator och mobil

Avsnitt 3: Hotell, restaurang och turism

Vad gäller om du har säsongsanställda? Hur fungerar det med dricks? Och ska arbetskläder förmånsbeskattas? Få svaren i det tredje avsnittet av Skatteskolan som denna gång vänder sig till dig som driver hotell-, restaurang- eller turistverksamhet.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Hotell, restaurang och turism

Avsnitt 4: Kultur

I det fjärde avsnittet av Skatteskolan är det fokus på kulturbranschen. Finns det särskilda skatteregler för fritt utövande kulturarbetare? Vad menas med upphovsmannakonto och vad är kulturmoms?

Textad sammanfattning av poddavsnittet Kultur

Kortavsnitt: Immateriella tillgångar

Vad räknas till en immateriell tillgång? Hur värderar man tillgångarna, och vilka skattesatser gäller om man vill sälja upphovsrätten till sitt verk? I det här korta avsnittet får du veta mer om redovisning av immateriella tillgångar.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Immateriella tillgångar

Avsnitt 5: Transport

Vad ska man tänka på om man vill driva taxiverksamhet? Hur bokför man inköpet av en bil i sitt transportföretag? Är det någon skillnad om du säljer transporttjänster till privatpersoner eller företag? Säsongens sista branschavsnitt vänder sig till dig som driver företag inom transport eller taxi.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Transport

Kortavsnitt: Körjournal

Vad är en körjournal? Varför är det är viktigt att föra körjournal och vad ska den innehålla? I det sista kortavsnittet av Skatteskolan får du lära dig det mesta om körjournal.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Körjournal

Lyssna på andra säsonger av Skatteskolan

På verksamt.se kan du också lyssna på de två första säsongerna av Skatteskolan:

Skatteskolan säsong 1 – en podcast som förenklar för företagare

Skatteskolan säsong 2 – första åren som företagare

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp