Podcasten Skatteskolan – första åren som företagare

Sidan blev senast uppdaterad:

I podcasten Skatteskolans andra säsong får du som företagare en snabbkurs i hur man gör saker för första gången, till exempel tar in kapital, anställer eller börjar exportera. Här svarar Skatteverkets experter på de vanligaste frågorna på ett så enkelt sätt som möjligt.

Lyssna i spelaren nedan.

Till sidans topp

Avsnitt 1 - Finansiering

Ska du ta in kapital till ditt företag för första gången? I säsongspremiären av den andra säsongen av Skatteskolan – en podcast för företagare går vi igenom hur banklån, offentliga stöd, crowdfunding, leasing och försäljning av aktier påverkar ditt företag?

Här finns en textad sammanfattning av poddavsnittet Finansiering

Till sidans topp

Avsnitt 2 – Handel utanför EU

Vad ska man tänka på när man importerar, exporterar och gör affärer med ett land utanför EU, hur fungerar det med momsen och hur fungerar det med tjänsteresor? I detta avsnitt av Skatteskolan – en podcast för företagare, går vi igenom tre vanliga scenarier för handel med länder utanför EU. I nästa avsnitt pratar vi om handel med EU-länder.

Här finns en textad sammanfattning av poddavsnittet Handel utanför EU

Till sidans topp

Avsnitt 3 – EU-handel

Hur fungerar det när man köper, säljer och gör affärer med ett annat EU-land? Vad är det för skillnad på EU och EU:s momsområde och hur fungerar det med tjänsteresor inom EU. I detta avsnitt av Skatteskolan – en podcast för företagare, går vi igenom tre vanliga scenarier för handel med andra EU-länder. I nästa avsnitt pratar vi om att anställa för första gången.

Här finns en textad sammanfattning av poddavsnittet EU-handel

Till sidans topp

Avsnitt 4 – Att anställa

Hur fungerar det att bli arbetsgivare för första gången, hur ser den nya arbetsgivardeklarationen på individnivå ut och hur fungerar växa-stödet? Det och mycket mer i veckans avsnitt av Skatteskolan – en podcast för företagare. I nästa avsnitt pratar vi om de vanligaste felen företagare gör första året.

Här finns en textad sammanfattning av poddavsnittet Att anställa

Till sidans topp

Avsnitt 5 – Avdrag och kostnader del 2

Vad får man göra avdrag för och hur fungerar det? Hur är det med det där julbordet, får man göra avdrag för det? Räknas lerduveskytte eller e-sport som friskvård och hur funkar avdrag för mobil och dator? Det och mycket mer i del två av avdrag och kostnader i podcasten Skatteskolan – en podcast för företagare. Del 1 kan du lyssna på här, i första säsongen av Skatteskolan

Här finns en textad sammanfattning av poddavsnittet Avdrag och kostnader del 2

Till sidans topp

Avsnitt 6 – Fel, fel, fel

Missar viktiga datum, glömmer betala, summeringsfel och vanliga felavdrag. I veckans avsnitt av skatteskolan – en podcast för företagare, går vi genom de vanligaste felen företagare gör, hur du undviker att göra dem och andra bra fakta för dig som driver företag.

Här finns en textad sammanfattning av poddavsnittet Fel, fel, fel

Till sidans topp

Avsnitt 7 – Årsredovisningar och årsbokslut

Nytt år och nya möjligheter. Men först är det dags att stänga boken för det gamla och summera upp hur det gått för ditt företag. I detta avsnitt av Skatteskola – en podcast för företagare, pratar vi därför om årsredovisningar och årsbokslut. Vilka delar består dom av, vad du behöver förbereda inför deklarationen och vad du sen ska göra med årsredovisningen och årsbokslutet.

Här finns en textad sammanfattning av poddavsnittet Årsredovisningar och årsbokslut

Till sidans topp

Avsnitt 8 – Deklaration: Enskild näringsverksamhet

I detta avsnitt går vi igenom hur deklarationen fungerar för dig som driver enskild näringsverksamhet. Vi går igenom näringsbilagan, vad du måste förbereda innan deklarationen och när deklarationen ska in. I nästa avsnitt av Skatteskolan - en podcast för företagare, går vi igenom deklaration för dig som driver aktiebolag. 

Här finns en textad sammanfattning av poddavsnittet Deklaration: Enskild näringsverksamhet

Till sidans topp

Avsnitt 9 – Deklaration: Aktiebolag

I säsongsavslutningen av Skatteskolan – en podcast för företagare, har det blivit dags för deklaration för dig som driver aktiebolag, alltså Inkomstdeklaration 2, INK2. Vi går igenom deklarationens alla delar, gör nedslag i de vanligaste rutorna och går igenom när deklarationen ska lämnas in.

Här finns en textad sammanfattning av poddavsnittet Deklaration: Aktiebolag

Till sidans topp

Vill du ställa en fråga till oss?

Skatteskolan – en podcast för företagare är en podcast från Verksamt.se som produceras av Skatteverket och Tillväxtverket. Programledare Anders Nyberg. Experter från Skatteverket Per Granqvist och Jenny Persson.

Skicka in din fråga om skatt till podcast@verksamt.se 

Här kan du lyssna på Skatteskolans första säsong om att starta företag

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp