Podcasten Skatteskolan – första åren som företagare

Sidan blev senast uppdaterad:

I podcasten Skatteskolans andra säsong får du som företagare en snabbkurs i hur man gör saker för första gången, till exempel tar in kapital, anställer eller börjar exportera. Här svarar Skatteverkets experter på de vanligaste frågorna på ett så enkelt sätt som möjligt.

Lyssna i spelaren nedan.

Till sidans topp

Avsnitt 1 - Finansiering

Ska du ta in kapital till ditt företag för första gången? I säsongspremiären av den andra säsongen av Skatteskolan – en podcast för företagare går vi igenom hur banklån, offentliga stöd, crowdfunding, leasing och försäljning av aktier påverkar ditt företag?

Till sidans topp

Avsnitt 2 – Handel utanför EU

Vad ska man tänka på när man importerar, exporterar och gör affärer med ett land utanför EU, hur fungerar det med momsen och hur fungerar det med tjänsteresor? I detta avsnitt av Skatteskolan – en podcast för företagare, går vi igenom tre vanliga scenarier för handel med länder utanför EU. I nästa avsnitt pratar vi om handel med EU-länder.

Till sidans topp

Avsnitt 3 – EU-handel

Hur fungerar det när man köper, säljer och gör affärer med ett annat EU-land? Vad är det för skillnad på EU och EU:s momsområde och hur fungerar det med tjänsteresor inom EU. I detta avsnitt av Skatteskolan – en podcast för företagare, går vi igenom tre vanliga scenarier för handel med andra EU-länder. I nästa avsnitt pratar vi om att anställa för första gången.

Till sidans topp

Avsnitt 4 – Att anställa

Hur fungerar det att bli arbetsgivare för första gången, hur ser den nya arbetsgivardeklarationen på individnivå ut och hur fungerar växastödet? Det och mycket mer i veckans avsnitt av Skatteskolan – en podcast för företagare. I nästa avsnitt pratar vi om de vanligaste felen företagare gör första året.

Till sidans topp

Avsnitt 5 – Avdrag och kostnader del 2

Vad får man göra avdrag för och hur fungerar det? Hur är det med det där julbordet, får man göra avdrag för det? Räknas lerduveskytte eller e-sport som friskvård och hur funkar avdrag för mobil och dator? Det och mycket mer i del två av avdrag och kostnader i podcasten Skatteskolan – en podcast för företagare. Del 1 kan du lyssna på här, i första säsongen av Skatteskolan

Till sidans topp

Avsnitt 6 – Fel, fel, fel

Missar viktiga datum, glömmer betala, summeringsfel och vanliga felavdrag. I veckans avsnitt av skatteskolan – en podcast för företagare, går vi genom de vanligaste felen företagare gör, hur du undviker att göra dem och andra bra fakta för dig som driver företag.

Till sidans topp

Avsnitt 7 – Årsredovisningar och årsbokslut

Nytt år och nya möjligheter. Men först är det dags att stänga boken för det gamla och summera upp hur det gått för ditt företag. I detta avsnitt av Skatteskola – en podcast för företagare, pratar vi därför om årsredovisningar och årsbokslut. Vilka delar består dom av, vad du behöver förbereda inför deklarationen och vad du sen ska göra med årsredovisningen och årsbokslutet.

Till sidans topp

Vill du ställa en fråga till oss?

Skatteskolan – en podcast för företagare är en podcast från Verksamt.se som produceras av Skatteverket och Tillväxtverket. Programledare Anders Nyberg. Experter från Skatteverket Per Granqvist och Jenny Persson.

Skicka in din fråga om skatt till podcast@verksamt.se 

Ett nytt avsnitt av podcasten Skatteskolan släpps varje onsdag fram till slutet av januari 2019.

Här kan du lyssna på Skatteskolans första säsong om att starta företag

Hjälpte den här informationen dig?

Berätta gärna mer om vad du tycker om sidan!

Fältet är obligatoriskt

Fältet är obligatoriskt

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp