Redovisa ditt resultat för enskild näringsverksamhet

Sidan blev senast uppdaterad:

Här hittar du som driver en enskild näringsverksamhet information om hur du redovisar ditt resultat.

Räkna ut din skatt

Skatteverkets skattekalkylator Räkna ut din skatt hjälper dig att göra en bedömning av hur mycket inkomstskatt och egenavgifter du ska betala som enskild näringsidkare. Tänk på att kalkylatorn inte är heltäckande utan ger ett ungefärligt resultat. 

Räkna ut din skatt hos Skatteverket

 

Såhär betalar du din skatt

Du betalar din skatt genom att betala preliminär inkomstskatt varje månad till Skatteverket.

Innan varje kalenderår skickar du in en preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket med en uppskattning av vinsten, det vill säga skillnaden mellan intäkter och kostnader.

Din preliminära skatt beräknas av Skatteverket. Skatteverket utgår från de uppgifter som du uppger i din ansökan via e-tjänsten här på verksamt.se, eller de uppgifter du lämnat i blanketten "Skatte- och avgiftsanmälan".

Du betalar preliminär skatt med lika stora delar varje månad under beskattningsåret, normalt den 12:e varje månad. Inbetalningarnas storlek varierar därför inte med resultatet för respektive månad.

Se vilka datum som gäller för dig på Skatteverkets sida Viktiga datum

Under året gör du löpande bokföring som efter årets slut sammanställs i ett bokslut. Från bokslutet hämtar du intäkterna och kostnaderna till inkomstdeklarationen. Efter att du skickat in deklarationen får du ett slutskattebesked från Skatteverket där den slutliga skatten framgår. Skatteverket har nu granskat deklarationen och räknat ut den totala skatt du ska betala, ofta runt 40 procent av vinsten.

Betalade du in för lite preliminär skatt under året ska du betala in det som fattas. Betalade du in för mycket får du pengarna tillbaka.

Information om att skicka in din inkomstdeklaration hos Skatteverket

Film: Deklaration för enskild firma på en minut

Filmen förklarar snabbt och enkelt hur preliminär skatt, inkomstdeklaration och slutskattebesked hänger ihop för dig som har enskilt företag. (Längd: 1:20.)

Ta del av filmen Deklaration för enskild firma på en minut i textformat

Om du inte kan deklarera i tid

Som enskild näringsidkare kan du ansöka och få anstånd med Inkomstdeklaration 1 direkt på Mina sidor på Skatteverkets webbplats. Du kan få anstånd till den 18 maj och du ska ansöka senast den 4 maj.

Mina sidor hittar du genom att klicka på ”logga in”-knappen på www.skatteverket.se uppe till höger på startsidan, eller logga in direkt med din e-legitimation på länken nedan.

Logga in med e-legitimation på Mina sidor hos Skatteverket

Om du inte har möjlighet att ansöka på Mina sidor eller om du behöver anstånd en längre tid, ansöker du på blanketten Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600).

Mer om skatter

Liten skatteskola för enskild firma

Har du nyligen startat egen firma eller funderar du på att starta eget? Då kanske du undrar hur det fungerar med skatter, moms och deklaration.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp