Skatter och avgifter för dig som driver företag

Sidan blev senast uppdaterad:

Du betalar in ditt företags preliminära skatt varje månad, och skatten utgörs av inkomstskatt och socialavgifter.

Nya regler med anledning av coronaviruset

Möjlighet att betala din skatt senare om du har betalningssvårigheter (anstånd)

Med anledning av coronaviruset och covid-19 föreslår regeringen nya regler för att du som företagare ska kunna få betala din skatt senare, genom att du får ett så kallat tillfälligt anstånd. Anståndet kan omfatta arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms. Förslaget har utökats så att alla momsbetalningar omfattas oavsett om du redovisar års-, kvartals- eller månadsvis. Du kan få anstånd upp till ett år. Anståndet gäller för upp till tre redovisningsperioder mellan januari och september 2020. Det snabbaste sättet att få ett beslut är att ansöka via tjänsten Tillfälligt anstånd med skatteinbetalning i Mina sidor på skatteverket.se.

Tillfälligt anstånd med skattebetalning hos Skatteverket

Om du är egenföretagare utan anställda lämnar du inte in någon motsvarande arbetsgivardeklaration varje månad. Det beror på att du endast omfattas av anståndsreglerna när det gäller momsen. Om du däremot vill ändra din preliminärskatt på grund av lägre inkomster kan du begära omprövning. Det gör du enklast via e-tjänsten Preliminär inkomstdeklaration på Skatteverkets webbplats. 

Ändra din debiterade preliminärskatt hos Skatteverket

Avsättning till periodiseringsfond i deklarationen 2020 

Periodiseringsfond innebär att du kan skjuta upp en del av beskattningen av inkomsten i näringsverksamheten till ett senare år. För dig som driver enskild näringsverksamhet eller är delägare i handelsbolag har regeringen bestämt att ändra reglerna för periodiseringsfonder.

Reglerna innebär att du i din deklaration för 2020 kan sätta av 100 procent av din skattepliktiga vinst för år 2019 i en periodiseringsfond, dock högst 1 miljon kronor. Avsättningen till periodiseringsfond kommer du sedan att kunna kvitta mot dina framtida förluster. För många företagare innebär det att den skattepliktiga vinsten därmed sätts ned till noll kronor. Detta är ett alternativ till de vanliga reglerna som finns kvar.
 
Läs mer om periodiseringsfond för enskilda näringsidkare 
Läs mer om periodiseringsfond för delägare i handelsbolag

Betala din skatt

Du som är företagare betalar din skatt genom att betala in preliminärskatt varje månad till Skatteverket. När du ansöker om att bli godkänd för F-skatt räknar Skatteverket ut hur mycket du ska betala i skatt varje månad och du får besked om detta. Därefter får du i början av varje år ett beslut av Skatteverket på hur mycket du ska betala in varje månad för nästa år.

Läs mer om preliminärskatt på skatteverket.se

Skattekonto

Alla som betalar skatter och avgifter har ett eget skattekonto hos Skatteverket, både fysiska och juridiska personer. Samtliga inbetalningar som du gör till Skatteverket bokförs på ditt skattekonto.

Moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt redovisas dessutom i moms- och arbetsgivardeklarationer (skattedeklaration). F-skatt och särskild A-skatt redovisas inte här, men inbetalningen sker tillsammans med övriga skatter och avgifter varje månad.

Läs mer om hur skattekonto fungerar på skatteverket.se

Se film om skattekonto

I filmen går vi igenom vanliga frågor som nya företagare ställer till Skatteverket om skattekonto. Längd 3:40 minuter.

Klicka här för att ta del av filmens innehåll i textformat

Lyssna på podcast om skatt

Hur bokför jag? Vad är det för skillnad på utgående och ingående moms? Vilka kostnader kan man dra av i företaget? Du får en snabbkurs av Skatteverkets experter i podden Skatteskolan.

Lyssna på podden Skatteskolan på verksamt.se

Frågor och svar om skatt

Här finns svaren på de vanligaste frågorna om skatter

Olika typer av skatter och avgifter

  • A-skatt: betalas av den som utbetalar ersättning för arbete till en fysisk eller juridisk person utan F-skatt. A-skatt betalas alltså för fysisk eller juridisk person.
  • F-skatt: betalas av fysisk eller juridisk person som bedriver näringsverksamhet.
  • Arbetsgivaravgift: betalas av den som utbetalar ersättning för arbete i form av kontanter eller andra förmåner.
  • Egenavgifter: betalas av fysisk person som är en enskild näringsidkare eller en handelsbolagsdelägare som har inkomst av aktiv näringsverksamhet. Egenavgifter ingår i F-skatten.
  • Särskild löneskatt: betalas av fysisk person som har inkomst av passiv näringsverksamhet.
  • Mervärdesskatt (moms): betalas av fysiska eller juridiska personer som omsätter momspliktig vara eller tjänst inom landet.

Skatteverkets informationsträffar

Skatteverket har informationsträffar för dig som företagare, både lokala informationsträffar och webbseminarier.

Läs mer om informationsträffarna på skatteverket.se

Mer om skatter och avgifter

Skatter och avgifter utifrån företagsform

Läs mer om skatter och avgifter utifrån företagsform.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp