Hyresstöd till utsatta branscher

Sidan blev senast uppdaterad:

Regeringen har beslutat om en tillfällig rabatt för företag i vissa branscher. Rabatten är en överenskommelse mellan företaget och hyresvärden och gäller från 1 april till den 30 juni 2020.

Kompensation ges med högst 50% av den nedsatta fasta hyran (det vill säga själva rabatten), dock maximalt 25% av den ursprungliga fasta hyran

Se vilka branscher som stödet omfattar

Boverket har tagit fram vanliga frågor och svar om hyresstödet. Listan uppdateras vartefter nya frågor kommer.

Till frågor och svar om hyresstödet på Boverkets webbplats

Till företag

Stödet innebär att du som hyr en lokal kan få tillfällig rabatt på din fasta hyra så att du får en lägre hyreskostnad. 

Du som företag kan inte själv bestämma att du vill ha sänkt hyra eller ansöka om stödet. Det är din hyresvärd som fattar beslutet och skickar in ansökan. Du måste därför komma överens med din hyresvärd om du ska få rabatt på din hyra och hur stor rabatten ska vara. Din hyresvärd ansöker sedan om stödet via länsstyrelsen och utbetalningarna sker i efterhand till hyresvärden. Hyresvärden kan ansöka om stödet från den 1 juli till den 31 augusti 2020.

Det måste finnas ett avtal som är tecknat med en helt eller delvis fast hyra från den 1 mars 2020. Du och din hyresvärd måste också ha ett avtal om att en tillfällig rabatt ges under perioden 1 april till och med den 30 juni 2020. Avtalet om den tillfälliga rabatten måste vara tecknat senast den 30 juni 2020.

Till hyresvärdar

För att hjälpa småföretag som drabbats ekonomiskt till följd av coronaviruset kan du som hyresvärd ge din hyresgäst rabatt på den fasta hyran. Rabatten (nedsättningen av hyran) gäller på den fasta hyran. Du och din hyresgäst kommer överens om hur mycket rabatten ska omfatta. 

Hyresavtal, med en helt eller delvis fast hyra, ska vara tecknat senast den 1 mars 2020. Du ska teckna ett avtal med din hyresgäst om att en tillfällig rabatt ges under perioden 1 april till och med den 30 juni 2020. Den nya hyran efter rabatten måste vara lägre än den hyra som gällde från eller innan 1 mars 2020. Det företag som får rabatten måste finnas med i de utsatta branscherna som regeringen har pekat ut. 

Du som hyresvärd kan sedan ansöka om stöd om max 50% av rabatten som du gett på den fasta hyran till din hyresgäst. Du kan max få stöd om 25% av den fasta hyra som gällde från eller innan den 1 mars 2020. Avtalet om den tillfälliga rabatten måste vara tecknat senast den 30 juni 2020.

Du ansöker om stödet hos din länsstyrelse och du kommer kunna ansöka från den 1 juli till den 31 augusti 2020.

Läs mer hos Länstyrelsen i Västra Götaland

Mer information till följd av coronaviruset

Här hittar du som företagare mer information om stöd och åtgärder

Du hittar bland annat information om tillfälliga ändringar i lagar och regler samt annan viktig myndighetsinformation.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi gör vårt bästa för att hålla dig uppdaterad kring stödåtgärder, ändrade regler och tillfälliga lagar med anledning av coronapandemin.

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp