Om du ska bli förälder

Du som företagare kan få ersättning från Försäkringskassan om du ska vara ledig för att ta hand om ditt barn. Hur stor ersättningen blir beror på hur mycket lön eller hur stort överskott du tar ut från ditt företag.

Sidan blev senast uppdaterad:

Enskild näringsverksamhet, handelsbolag eller kommanditbolag

Om du är eller ska bli förälder gäller samma regler för dig som har eget företag som för den som är anställd. Det enda som är annorlunda för dig med eget företag är att Försäkringskassan räknar ut din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) utifrån din förväntade inkomst av näringsverksamhet. 

Inkomsten av näringsverksamhet är företagets resultat efter avdrag och före skatt. Exempel på avdrag som görs för att räkna ut resultat är avdrag för kostnader, avgifter och avsättningar till periodiseringsfonder. Det är Skatteverket som bestämmer inkomsten av näringsverksamhet med hjälp av deklarationen. 

Du som har ett nystartat företag och låga inkomster får en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som motsvarar den som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått.

Till sidans topp

Aktiebolag

Om du är eller ska bli förälder gäller samma regler för dig som har aktiebolag som för den som är anställd. Din föräldrapenning baseras på den lön du tar ut från ditt aktiebolag. Det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls kan du bara få ersättning på garantinivå.

På Föräldrakollen kan du och den andra föräldern se hur länge ni kan vara lediga och ungefär hur mycket pengar ni får varje månad. 

Gå till Föräldrakollen på Försäkringskassans webbplats

Läs mer om föräldrapenning på Försäkringskassan webbplats.

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.

Läs mer om föräldraledighet

Föräldraledighet och VAB

Föräldrar har rätt till föräldraledighet när ett barn föds eller adopteras.