Jobba, vobba och vabba – vad gäller när ditt barn är sjukt?

Sidan blev senast uppdaterad:

Just nu är det många som tar hand om sjuka barn. Några väljer att vobba istället för att vabba. Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson, reder ut vad som gäller.

Vad är skillnaden mellan att vabba och att vobba?

Vabba är när du avstår från arbete för att vara hemma och vårda ett sjukt barn och får ersättning från Försäkringskassan. Vobba innebär att du jobbar hemifrån och samtidigt tar hand om sjuka barn. När du vobbar kan du inte få ersättning från Försäkringskassan.

Får man jobba när man vabbar?

Nej, om du vabbar ska du avstå helt från att arbeta. Men föräldraförsäkringen är flexibel. Du kan ju vobba en del av dagen och vabba resten av dagen. Det viktiga är att du inte får ersättning för vab från Försäkringskassan samtidigt som du får lön eller annan ersättning från ditt företag.

Finns det särskilda regler för företagare?

Nej, samma vab-regler gäller oavsett om du är företagare eller inte. Det som är viktigt att tänka på är att sättet att räkna ut ersättningen skiljer sig åt beroende på om du har ett aktiebolag eller om du har en enskild näringsverksamhet.

Om du har ett aktiebolag är det viktigt att ta ut en lön varje månad. Ersättningen från Försäkringskassan baseras på lönen.

Om du har en enskild firma räknar Försäkringskassan ut ersättningen på ett annat sätt. Då är det din inkomst av näringsverksamhet som avgör hur stor ersättningen från Försäkringskassan blir. 

Om du har ett företag som du registrerade för mindre än 36 månader sedan gäller särskilda regler. Då räknar Försäkringskassan ut din ersättning utifrån vad en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått.

Vad kan arbetsgivare tänka på för att underlätta för sina anställda när deras barn är sjuka?

Det är alltid bra att ha en dialog med sina medarbetare, till exempel om det är okej att vobba och under vilka former. Men även att det inte finns några krav på att vobba.

Har du några vab-tips?

Föräldraförsäkringen är mycket flexibel. Om ni är två föräldrar kanske det går att ta halva dagen var. Eller så kanske en granne eller en farfar kan vabba om du själv har svårt att vara ledig? Tänk bara på att om farfar har pension så får han gärna ta hand om barnet men han får ingen ersättning från oss på Försäkringskassan.

Läs mer om föräldraledighet - för dig som är arbetsgivare

Föräldraledighet och vab

Föräldrar har rätt till föräldraledighet när ett barn föds eller adopteras.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp