Om du är eller ska bli förälder

Sidan blev senast uppdaterad:

Du som företagare kan få ersättning från Försäkringskassan om du ska vara ledig för att ta hand om ditt barn. Hur stor ersättningen blir beror på hur mycket lön eller hur stort överskott du tar ut från ditt företag.

Enskild näringsverksamhet, handelsbolag eller kommanditbolag

Om du är eller ska bli förälder gäller samma regler för dig som har eget företag som för den som är anställd. Det enda som är annorlunda för dig med eget företag är att Försäkringskassan räknar ut din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) utifrån din förväntade inkomst av näringsverksamhet. 

Inkomsten av näringsverksamhet är företagets resultat efter avdrag och före skatt. Exempel på avdrag som görs för att räkna ut resultat är avdrag för kostnader, avgifter och avsättningar till periodiseringsfonder. Det är Skatteverket som bestämmer inkomsten av näringsverksamhet med hjälp av deklarationen. 

Till sidans topp

Aktiebolag

Om du är eller ska bli förälder gäller samma regler för dig som har aktiebolag som för den som är anställd. Din föräldrapenning baseras på den lön du tar ut från ditt aktiebolag. Det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls kan du bara få ersättning på garantinivå.

Till sidans topp

Nyregistrerade företag

Du som har ett nystartat företag och låga inkomster får under de första tre åren en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som motsvarar den som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått.

Till sidans topp

Föräldraförsäkringen är flexibel

Du behöver inte ta ut hela dagar med föräldrapenning. Du kan till exempel ta föräldrapenning för en del av dagen och jobba resten av dagen i ditt företag. Om du ansökt om föräldrapenning en dag men sedan behövt jobba kan du lätt ändra din föräldrapenning på Försäkringskassans Mina sidor.

Läs mer om föräldrapenning på Försäkringskassan webbplats.

Till sidans topp

Guider och planeringsverktyg 

Försäkringskassans Vänta barn-guide innehåller lättlästa artiklar och tips om föräldrapenning, barnbidrag och 10-dagar. Guiden ger dig en personlig checklista och påminner dig om när du behöver anmäla och ansöka. Guiden är till för både gravid och partner. Du måste logga in på Försäkringskassans Mina sidor för att nå guiden.

Planeringsverktyget Föräldrakollen på Försäkringskassans webbplats hjälper dig och den andra föräldern planera hur länge ni kan vara lediga och visar ungefär hur mycket pengar ni får varje månad.

Läs mer och ta del av verktyg och tjänster för blivande föräldrar på Försäkringskassans webbplats

Till sidans topp

Webbseminarium

Den 14 juni livesände vi ett webbseminarium här på verksamt.se där Försäkringskassan berättade mer och besvarade era frågor.

Klicka här för att se på seminariet Företagare och förälder i efterhand

Klicka här för att ta del av en textad sammanfattning av seminariet Företagare och förälder

Läs mer om föräldraledighet

Föräldraledighet och VAB

Föräldrar har rätt till föräldraledighet när ett barn föds eller adopteras.

Hjälpte den här informationen dig?

Berätta gärna mer om vad du tycker om sidan!

Fältet är obligatoriskt

Fältet är obligatoriskt

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp