Om du inte kan betala

Om du inte kan betala en faktura eller skuld i rätt tid ska du alltid kontakta den som du står i skuld till. Kom ihåg att det ofta finns möjlighet att förhindra en betalningsanmärkning genom att göra upp om avbetalningsplan eller få betalningsuppskov direkt med den som vill ha betalt.

Sidan blev senast uppdaterad:

Betalningsföreläggande

Om ditt företag har en obetalad skuld kan den som företaget är skyldig pengar ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Då skickar Kronofogden ut kravet, ett betalningsföreläggande, till dig.

Till sidans topp

Bestrid felaktiga krav

Är kravet i betalningsföreläggandet felaktigt måste du inom tio dagar efter det att du har tagit emot det motsätta dig kravet genom att bestrida det. Om du inte gör det kan Kronofogden besluta att kravet är korrekt genom att utfärda ett utslag.

När skulden är fastställd och finns hos Kronofogden för indrivning görs det en utredning för att se om du/företaget har tillgångar som kan betala din skuld.

Till sidans topp

Undvik betalningsanmärkning

Om du eller ditt företag inte betalar skulder i tid kan detta leda till en betalningsanmärkning av ett kreditupplysningsföretag. Informationen används av alla som tar en kreditupplysning på en tilltänkt kund och medför oftast att kreditmöjligheterna försvinner eller begränsas. På Datainspektionens webbplats kan du läsa mer om betalningsanmärkningar.

Betalningsanmärkningar som gäller en fysisk person ska tas bort ur kreditupplysningsregistren senast tre år efter den registrerade händelsen. För företag gäller normalt en femårsregel.

Observera att om du betalar skulden efter det att Kronofogden har meddelat ett utslag kommer en anmärkning ändå att registreras.

Till sidans topp

Ta hjälp av Skatteverket

Har du svårigheter med dina betalningar av skatter och avgifter bör du så snart som möjligt kontakta Skatteverket. Skatteverket har en särskild borgenärsfunktion som hjälper företagare med likviditetsproblem.

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.