Om du inte kan betala

Sidan blev senast uppdaterad:

Om du inte kan betala en faktura eller skuld i rätt tid ska du alltid kontakta den som du står i skuld till. Kom ihåg att det ofta finns möjlighet att förhindra en betalningsanmärkning genom att göra upp om avbetalningsplan eller få betalningsuppskov direkt med den som vill ha betalt.

Betalningsföreläggande

Om ditt företag har en obetalad skuld kan den som företaget är skyldig pengar ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Då skickar Kronofogden ut kravet, ett betalningsföreläggande, till dig.

Läs mer om betalningsföreläggande på Kronofogdens webbplats

Till sidans topp

Bestrid felaktiga krav

Är kravet i betalningsföreläggandet felaktigt måste du inom tio dagar efter det att du har tagit emot det motsätta dig kravet genom att bestrida det. Om du inte gör det kan Kronofogden besluta att kravet är korrekt genom att utfärda ett utslag.

När skulden är fastställd och finns hos Kronofogden för indrivning görs det en utredning för att se om du/företaget har tillgångar som kan betala din skuld.

Till sidans topp

Undvik betalningsanmärkning

Om du eller ditt företag inte betalar skulder i tid kan detta leda till en betalningsanmärkning av ett kreditupplysningsföretag. Informationen används av alla som tar en kreditupplysning på en tilltänkt kund och medför oftast att kreditmöjligheterna försvinner eller begränsas.

Betalningsanmärkningar som gäller en fysisk person ska tas bort ur kreditupplysningsregistren senast tre år efter den registrerade händelsen. För företag gäller normalt en femårsregel.

Observera att om du betalar skulden efter det att Kronofogden har meddelat ett utslag kommer en anmärkning ändå att registreras.

På Datainspektionens webbplats kan du läsa mer om betalningsanmärkningar

Till sidans topp

Underskott på skattekontot

Skatteverket gör en avstämning av företagets skattekonto varje månad. Om det uppstått ett underskott kan företaget få en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav från Skatteverket. När det blir underskott på skattekontot börjar en kostnadsränta att beräknas.

Läs om underskott på skattekontot och att söka anstånd på Skatteverkets webbplats

Hjälpte den här informationen dig?

Berätta gärna mer om vad du tycker om sidan!

Fältet är obligatoriskt

Fältet är obligatoriskt

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp