Checklistor, guider och tjänster

Sidan blev senast uppdaterad:

På den här sidan har vi samlat verktyg i form av checklistor, guider och tjänster som riktar sig till dig som driver, eller vill starta, företag inom besöksnäringen.

Checklistor

Våra checklistor hjälper dig att få en bra överblick på vad du behöver göra när du ska starta företag. Checklistorna för evenemang, hotell och logi, eller restaurang informerar om vilka tillstånd du behöver söka och vad du bör tänka på. Genom att besvara några frågor får du en lista som är anpassad för din situation. 

Checklistor för evenemang, hotell och restaurang finns här

Guider

Guide till ett hållbart företagande 

I vår hållbarhetsguide får du tips om hur du kan arbeta med hållbarhet i ditt befintliga eller nystartade företag. Informationen om hållbart företagande är uppdelad i fyra delar och vilka delar som är relevanta för dig och ditt företag beror bland annat på om du säljer varor eller tjänster, inom vilken bransch du verkar och hur långt du kommit i arbetet med att integrera hållbarhet i verksamheten. 

Hållbarhetsguiden på verksamt.se

Tillväxtverkets hållbarhetsguide

I Tillväxtverkets hållbarhetsguide hittar du processer för hur bland annat regioner, destinationer och större företag inom besöksnäringen kan genomföra sitt arbete med hållbarhet.

Tillväxtverkets hållbarhetsguide

Säkerhetsguide för evenemang 2021

I Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps säkerhetsguide för evenemang kan du få vägledning i hur du kan gå till väga för att anordna säkra evenemang. Guiden är riktar sig till arrangörer, myndigheter och andra aktörer inom evenemangsområdet.

Säkerhetsguide för evenemang 2021 hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Att tänka på när du prissätter din vara eller tjänst 

När du ska bestämma vilket pris du ska ta för din vara eller en tjänst finns det flera saker att tänka på. Som ett första steg kan det vara bra att göra dig en bild av vad du har för kostnader för det du säljer. Därefter kan du titta på dina konkurrenter och se hur prissättningen i branschen ser ut. 

Att tänka på när du prissätter din vara eller tjänst

Tjänster

Hitta rådgivning och finansiering inom besöksnäringen

I den här tjänsten hittar du som besöksnäringsföretagare olika typer av stöd som kan hjälpa dig och ditt företag framåt. Du kan hitta allt från seminarier och utbildningar till erbjudanden om finansiering. Dessutom finns också kontaktuppgifter till både rådgivare och organisationer som är specialiserade inom just din bransch. 

Hitta rådgivning och finansiering inom besöksnäringen

Kartverktyget Skyddad natur

Naturvårdsverkets kartverktyg kan användas som stöd för dig som arbetar med naturvårdsfrågor eller planering av mark och vatten i Sverige. Tjänsten ger dig en samlad bild över skyddade områden, leder och anordningar för friluftsliv, samt var och under vilken period det råder tillträdesförbud inom skyddade områden med mera.

Kartverktyget Skyddad natur hos Naturvårdsverket 

Webbtjänst för turismstatistik

Har du nytta av att veta mer om hur turismen utvecklas i Sverige? I Tillväxtverkets webbtjänst hittar du statistik över gästnätter, kapacitet, beläggning samt gästernas hemländer för hotell, stugbyar, vandrarhem, kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter samt campingplatser i Sverige. Statistiken går bland annat att bryta ner på kommunal nivå och per dag.

Turismstatistik hos Tillväxtverket

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp