Hållbart företagande i besöksnäringen

Sidan blev senast uppdaterad:

Driver du företag inom besöksnäringen och vill utveckla det hållbart? Vi guidar dig till värdefull information och tjänster om hållbarhet hos olika myndigheter och organisationer.

Hjälp oss att bli bättre

Vi skulle vara väldigt tacksamma om du som besöksnäringsföretagare vill hjälpa oss att förbättra våra sidor och dela vilket behov på information eller tjänster du/ni har. Vi har därför tagit fram en kort enkät som vi hoppas du har möjlighet att svarar på.

Enkät för att förbättra besöksnäringssidorna på verksamt.se

Vad innebär hållbart företagande? 

Hållbarhet handlar bland annat om att spara på egna resurser och minska den negativa miljöpåverkan. Ett hållbart företag är ett företag där lönsamhet, miljöhänsyn och socialt engagemang förenas. Besöksnäringen har stora möjligheter att utvecklas hållbart och ha en positiv påverkan på miljö, samhälle och människa.  
Hållbart företagande 

För dig som arrangerar evenemang finns praktiska råd om hur du kan göra det hållbart. 
Skapa hållbara evenemang

Kunskap om turism och hållbarhet

Hållbar turism hos Tillväxtverket

Tillväxtverket har samlad kunskap om hur besöksnäringen jobbar med och kan utveckla sin hållbarhet. Där finns fakta, guider, handböcker och statistik. 

Hållbar turism hos Tillväxtverket

Naturturismföretag hos Tillväxtverket

På Tillväxtverket finns kunskap och stöd för företagare inom naturturism.

Stöd för naturturismföretag hos Tillväxtverket

Hållbarhetsguiden på Tillväxtverket

Tillväxtverkets hållbarhetsguide beskriver en process för att arbeta med hållbarhet inom besöksnäringen. Guiden är i sex steg och finns också som e-learning. 

Hållbarhetsguiden på Tillväxtverket

Cirkulär affärsmodell

Med Cirkulär Business Model Canvas som verktyg kan du utveckla din affärsmodell för hållbarhet. Målet är att minska användningen av råmaterial, minska klimatpåverkan och samtidigt skapa lönsamhet. På Tillväxtverket kan du ladda ner verktyget och handledning.  

Cirkulär Business Model Canvas på Tillväxtverket 

Hållbarhet i Visit Swedens kunskapsbank

Visit Swedens kunskapsbank har en avdelning om hållbarhet för besöksnäringen. Där presenteras löpande föreläsningar, filmer och webbkurser som ger insikt och idéer till hur du kan utveckla företaget.

Hållbarhet i Visit Swedens kunskapsbank

 

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp