Hitta personal

Sidan blev senast uppdaterad:

Hur hittar du rätt person för jobbet? Kanske hittar du rätt medarbetare via dina befintliga kontakter och nätverk. Du kan också ta hjälp av Arbetsförmedlingen, de erbjuder kostnadsfria tjänster för att hjälpa dig nyanställa. Anlitar du ett bemanningsföretag kan du välja att först hyra och sedan anställa om du vill prova dig fram.

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen hjälper dig att hitta din nästa kollega och upptäcka nya sätt att rekrytera. På Arbetsförmedlingens webbplats för arbetsgivare samlas ett antal tjänster anpassade efter dina behov som arbetsgivare. Du får också råd och tips om rekrytering i artiklar, poddar och webbinarier på Arbetsförmedlingens webbplats. 

För arbetsgivare hos Arbetsförmedlingen
Rekryteringsinspiration hos Arbetsförmedlingen
Arbetsgivarpodden hos Arbetsförmedlingen
Webbinarier för arbetsgivare hos Arbetsförmedlingen

Rekryteringstjänster

Arbetsförmedlingen erbjuder flera tjänster som hjälper dig att rekrytera. Alla tjänster är kostnadsfria och du kan till exempel få hjälp med att hålla digitala intervjuer, söka kandidater i Platsbanken eller få hjälp att utbilda en person så hen ska passa ditt företag.

Rekryteringstjänster hos Arbetsförmedlingen

Annonsera i Platsbanken

I Platsbanken kan du annonsera kostnadsfritt efter nya medarbetare. När du annonserar i Platsbanken visas även annonsen i Europas gemensamma jobbportal EURES och på jobbsajter som Linkedin. Du får också råd om hur du skriver en annons efter dina behov.

Skapa en platsannons Arbetsförmedlingen

Snabb hjälp att hitta personal

Sök i kandidatbanken när du snabbt vill hitta personal. Här får du hjälp att göra ett första urval och kan sedan kontakta arbetssökanden direkt utan mellanhänder. Tjänsten är kostnadsfri och det enda du behöver göra är att skapa ett arbetsgivarkonto.

Sök efter medarbetare hos Arbetsförmedlingen

Intervjua via video med hr-stöd

Genom snabbintervjuer kan du intervjua personer digitalt. Du får hjälp med att strukturera upp och hålla korta videointervjuer som ger dig en bild av personen bakom cv:t.

Snabbintervjuer hos Arbetsförmedlingen

Anställa med stöd

Att anställa med anställningsstöd kan vara en möjlighet till att få företaget att växa, samtidigt som du både får in värdefull kompetens och bidrar till mångfald på arbetsmarknaden. Om du anställer en person som har svårt att komma in på arbetsmarknaden kan du ha möjlighet att få ekonomiskt stöd.

Anställningsstöd hos Arbetsförmedlingen

Sök efter medarbetare som är nya i Sverige

I cv-databasen Jobskills kan du hitta rätt person för jobbet och fånga upp ny kompetens tidigt. Här når du kandidater som är nya i Sverige. 

Sök efter medarbetare via Arbetsförmedlingen Jobskills

Träffa och intervjua arbetssökande på rekryteringsträffar

På en rekryteringsträff får du möjlighet att träffa flera arbetssökande på en gång. Du kan hålla intervjuer digitalt via din dator som måste vara utrustad med en webbkamera. Du får hjälp av kundtjänst att arrangera rekryteringsträffen som hålls online.

Du kan även göra korta intervjuer direkt på plats antigen hos dig eller i Arbetsförmedlingens lokaler. Arbetsförmedlingen kan ordna en rekryteringsträff för dig och ditt företag, eller så kan du delta på en träff med flera arbetsgivare.

Prova att träffa kandidater via videosamtal hos Arbetsförmedlingen
Anmäl intresse för en rekryteringsträff hos Arbetsförmedlingen

Rekrytera i Europa

Den fria rörligheten i Europa innebär möjligheter att hitta kompetens utomlands. Arbetsförmedlingen hjälper dig med allt från att annonsera i Europa till att ordna rekryteringsaktiviteter utomlands.

Hitta kompetensen utomlands hos Arbetsförmedlingen

Rekryterings- och bemanningsföretag

Är du beredd att betala för en rekrytering finns det många rekryterings- och bemanningsföretag som kan hjälpa dig att hitta rätt person.

Hyra personal

Anlitar du ett bemanningsföretag kan du välja att först hyra och sedan anställa om du vill prova dig fram. I längden är det dyrare att hyra personal än att anställa, men behöver du en snabb lösning är bemanningsföretag ett bra alternativ.

Frilansare

Om du saknar kompetens för att utföra en viss arbetsuppgift kan du ta hjälp av en frilansare. Har frilansaren själv ett företag betalar du för det uppdrag hen utför och du som uppdragsgivare behöver då inte tänka på att göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Frilansare finns inom många olika yrkeskategorier och du hittar dem antingen via olika nätverk eller genom att söka på internet inom det område du behöver hjälp.

Fråga vänner

Om du inte är redo att påbörja en rekryteringskampanj kan du börja med att höra dig för med folk du känner. Kanske är det någon som vet en person som söker jobb och som passar in på din önskade profil?

Vill du ta emot nyanlända på din arbetsplats?

Det kan vara svårt för nyanlända att få jobb i Sverige, trots att de har utbildning och yrkeserfarenhet från sitt gamla hemland. Arbetsgivare som anställer nyanlända invandrare kan få 80 procent av lönen i bidrag.

Anställningsstöd hos Arbetsförmedlingen

Sociala nätverk

Ett annat sätt att hitta potentiella medarbetare kan vara att gå med i ett socialt yrkesnätverk. I ett sådant nätverk får du tillgång till information om registrerade medlemmar och deras CV.

Checklista för platsannons

  • Ledig befattning, eventuell titel
  • Arbetsuppgifter och ansvarsområden
  • Vilka kvalifikationer som krävs
  • Anställningsform
  • Tillträdesdag
  • Vilka uppgifter du vill ha av den sökande
  • Vart ansökningshandlingarna ska skickas
  • Hur den sökande kan få mer information
  • Ansökningstidens utgång
  • Beskrivning av företaget

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp