Hitta personal

Hur hittar du rätt person för jobbet? Kanske hittar du rätt medarbetare via dina befintliga kontakter och nätverk. Du kan också ta hjälp av Arbetsförmedlingen, de erbjuder kostnadsfria tjänster för att hjälpa dig nyanställa. Anlitar du ett bemanningsföretag kan du välja att först hyra och sedan anställa om du vill prova dig fram.

Sidan blev senast uppdaterad:

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen erbjuder en rad tjänster för att du snabbt ska hitta rätt medarbetare.

Annonsering av lediga platser

En platsannons fungerar som en viktig marknadsföring av företaget. Ett företag som utvecklas och behöver nyanställa är positivt. Passa på att presentera företaget ordentligt, då ökar också möjligheterna att hitta rätt person. Den lediga plats som du anmäler kan Arbetsförmedlingen publicera i Platsbanken och i Europas platsbank.  Du kan välja att platsen inte publiceras på Internet utan endast hos Arbetsförmedlingen.

När du anmäler en plats gör du alltid en överenskommelse med Arbetsförmedlingen om hur du vill att din lediga plats ska hanteras.

Rekryteringsträff

Ett sätt att förkorta rekryteringsprocessen kan vara att delta på en rekryteringsträff. Du får då möjlighet att träffa flera arbetssökande på en gång.

På rekryteringsträffen har du möjlighet att presentera ditt företag och därefter göra en kort första intervju med de arbetssökande. Arbetsförmedlingen kan publicera informationen om rekryteringsträffen på sin webbplats så att alla intresserade har möjlighet att se informationen, eller så bjuder de in lämpliga intresserade arbetssökande.

Urval av ett antal handplockade arbetssökande

Utifrån dina önskemål om meriter och kompetenser ger Arbetsförmedlingen dig förslag på lämpliga arbetssökande

Rekrytera från annat EU-land

Arbetsförmedlingens Eures-rådgivare kan hjälpa dig att hitta den personal som du behöver i EU/EES och Schweiz. Rekrytera inom EU/EES och Schweiz (Arbetsförmedlingen).

Söka i CV-databasen

I Arbetsförmedlingens databas har tusentals personer som söker arbete inom alla yrkeskategorier och i alla delar av landet registrerat sig.

Mer information hittar du på Arbetsförmedlingens webbplats.

Till sidans topp

Anställa med anställningsstöd

Om du anställer en person som har svårt att komma in på arbetsmarknaden så har du möjlighet att få ekonomiskt stöd. Läs mer om anställningsstöd (Arbetsförmedlingen).

Till sidans topp

Rekryterings- och bemanningsföretag

Är du beredd att betala för en rekrytering finns det många rekryterings- och bemanningsföretag som kan hjälpa dig att hitta rätt person.

Till sidans topp

Hyra personal

Anlitar du ett bemanningsföretag kan du välja att först hyra och sedan anställa om du vill prova dig fram. I längden är det dyrare att hyra personal än att anställa, men behöver du en snabb lösning är bemanningsföretag ett bra alternativ.

Till sidans topp

Fråga vänner

Om du inte är redo att påbörja en rekryteringskampanj kan du börja med att höra dig för med folk du känner. Kanske är det någon som vet en person som söker jobb och som passar in på din önskade profil?

Vill du ta emot nyanlända på din arbetsplats?

Det kan vara svårt för nyanlända att få jobb i Sverige, trots att de har utbildning och yrkeserfarenhet från sitt gamla hemland. Arbetsgivare som anställer nyanlända invandrare kan få 80 procent av lönen i bidrag. Läs mer på Arbetsförmedlingens webbplats.

Till sidans topp

Sociala nätverk

Ett annat sätt att hitta potentiella medarbetare kan vara att gå med i ett socialt yrkesnätverk. I ett sådant nätverk får du tillgång till information om registrerade medlemmar och deras CV.

Checklista för platsannons

  • Ledig befattning, eventuell titel
  • Arbetsuppgifter och ansvarsområden
  • Vilka kvalifikationer som krävs
  • Anställningsform
  • Tillträdesdag
  • Vilka uppgifter du vill ha av den sökande
  • Vart ansökningshandlingarna ska skickas
  • Hur den sökande kan få mer information
  • Ansökningstidens utgång
  • Beskrivning av företaget

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se. Om du vill ha svar från oss, ange din e-postadress.