Hitta personal

Sidan blev senast uppdaterad:

Hur hittar du rätt person för jobbet? Kanske hittar du rätt medarbetare via dina befintliga kontakter och nätverk. Du kan också ta hjälp av Arbetsförmedlingen, de erbjuder kostnadsfria tjänster för att hjälpa dig nyanställa. Anlitar du ett bemanningsföretag kan du välja att först hyra och sedan anställa om du vill prova dig fram.

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen hjälper dig att hitta rätt kompetens, oavsett om du söker en expert eller någon som du själv lär upp. Det finns flera olika sätt att rekrytera.
För dig som behöver kompetens snabbt passar det bäst att gå till sidan Söka kandidat på webbplatsen. Har du svårt att hitta rätt kompetens kan en annons fungera bättre. Det tar lite längre tid, men många har möjlighet att se annonsen. Vill du snabbt träffa många för att avgöra om de har rätt personlighet kan du få hjälp att arrangera en rekryteringsträff.

Läs mer om rekyrteringstjänster på Arbetsförmedlingens webbplats

Få rekryteringstips

Starta din rekrytering med tips från Arbetsförmedlingens artiklar om rekrytering. Där får du råd om hur du rekryterar, skriver annonser, hittar kandidater och slutligen väljer ut rätt person. Du får även tips om hur du löneförhandlar och vilka olika anställningsvillkor som finns.

Rekryteringsinspiration på Arbetsförmedlingens webbplats

Sök efter medarbetare

Sök bland kandidater som passar bäst för jobbet, se deras profiler och skicka förfrågningar. Arbetsförmedlingen kan också hjälpa dig att välja ut kandidater som passar ditt företag.

Sök efter medarbetare via Arbetsförmedlingens webbplats

Annonsera i Platsbanken

Vill du annonsera efter medarbetare? Du når över två miljoner unika besökare i månaden om du annonserar i Platsbanken. Lägg in din annons själv och matchas mot kandidater som söker jobb. Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig att skriva en effektiv annons.  Annonsen visas i Platsbanken, i appen Platsbanken, i den europeiska platsbanken EURES och i ett öppet gränssnitt för lediga jobb. På så sätt visas din annons på fler matchningssidor där intressanta kandidater kan finnas.

Skapa en platsannons via Arbetsförmedlingens webbplats

Träffa och intervjua arbetssökande på rekryteringsträffar

På en rekryteringsträff får du möjlighet att träffa flera arbetssökande på en gång och göra korta intervjuer direkt på plats – hos dig eller i Arbetsförmedlingens lokaler. Arbetsförmedlingen kan ordna en rekryteringsträff bara för dig och ditt företag eller så kan du delta på en träff med flera arbetsgivare.

Gå till Arbetsförmedlingens webbplats för att anmäla intresse för en rekryteringsträff

Prova att träffa kandidater via videosamtal på Arbetsförmedlingens webbplats

Rekrytera i Europa

Den fria rörligheten i Europa innebär möjligheter att hitta kompetens utomlands. Arbetsförmedlingen hjälper dig med allt från att annonsera i Europa till att ordna rekryteringsaktiviteter utomlands.

Hitta kompetensen utomlands på Arbetsförmedlingens webbplats

Anställa med anställningsstöd

Att anställa med anställningsstöd kan vara en chans att få företaget att växa, samtidigt som du både får in värdefull kompetens och bidrar till mångfald på arbetsmarknaden. Om du anställer en person som har svårt att komma in på arbetsmarknaden har du möjlighet att få ekonomiskt stöd.

Läs mer om anställningsstöd på Arbetsförmedlingens webbplats

Rekrytera med hjälp av branschpuls

Ska du rekrytera personal inom besöksnäring eller transport? Då kan du använda Arbetsförmedlingens verktyg Branschpuls för att hitta kandidater i ditt område och få förslag på rekryteringsalternativ.

Gå till Branschpuls på Arbetsförmedlingens webbplats

Till sidans topp

Rekryterings- och bemanningsföretag

Är du beredd att betala för en rekrytering finns det många rekryterings- och bemanningsföretag som kan hjälpa dig att hitta rätt person.

Till sidans topp

Hyra personal

Anlitar du ett bemanningsföretag kan du välja att först hyra och sedan anställa om du vill prova dig fram. I längden är det dyrare att hyra personal än att anställa, men behöver du en snabb lösning är bemanningsföretag ett bra alternativ.

Till sidans topp

Gig-jobbare

Ett gig-jobb är en tillfällig anställning och skulle lika gärna kunna kallas för extrajobb eller springvikariat. Gig-jobbare finns inom flera olika yrkeskategorier och uppdragen varierar, till exempel vid enklare hjälp som att någon kommer hem till dig och skruvar upp hyllor eller när du behöver hjälp med programmering.

Till sidans topp

Frilansare

Om du saknar kompetens för att utföra en viss arbetsuppgift kan du ta hjälp av en frilansare. Har frilansaren själv ett företag betalar du för det uppdrag hen utför och du som uppdragsgivare behöver då inte tänka på att göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Frilansare finns inom många olika yrkeskategorier och du hittar dem antingen via olika nätverk eller genom att söka på internet inom det område du behöver hjälp.

Till sidans topp

Fråga vänner

Om du inte är redo att påbörja en rekryteringskampanj kan du börja med att höra dig för med folk du känner. Kanske är det någon som vet en person som söker jobb och som passar in på din önskade profil?

Vill du ta emot nyanlända på din arbetsplats?

Det kan vara svårt för nyanlända att få jobb i Sverige, trots att de har utbildning och yrkeserfarenhet från sitt gamla hemland. Arbetsgivare som anställer nyanlända invandrare kan få 80 procent av lönen i bidrag. Läs mer om anställningsstöd på Arbetsförmedlingens webbplats.

Till sidans topp

Sociala nätverk

Ett annat sätt att hitta potentiella medarbetare kan vara att gå med i ett socialt yrkesnätverk. I ett sådant nätverk får du tillgång till information om registrerade medlemmar och deras CV.

Checklista för platsannons

  • Ledig befattning, eventuell titel
  • Arbetsuppgifter och ansvarsområden
  • Vilka kvalifikationer som krävs
  • Anställningsform
  • Tillträdesdag
  • Vilka uppgifter du vill ha av den sökande
  • Vart ansökningshandlingarna ska skickas
  • Hur den sökande kan få mer information
  • Ansökningstidens utgång
  • Beskrivning av företaget

Hjälpte den här informationen dig?

Berätta gärna mer om vad du tycker om sidan!

Fältet är obligatoriskt

Fältet är obligatoriskt

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp