Hitta personal

Sidan blev senast uppdaterad:

Hur hittar du rätt person för jobbet? Kanske hittar du rätt medarbetare via dina befintliga kontakter och nätverk. Du kan också ta hjälp av Arbetsförmedlingen, de erbjuder kostnadsfria tjänster för att hjälpa dig nyanställa. Anlitar du ett bemanningsföretag kan du välja att först hyra och sedan anställa om du vill prova dig fram.

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen hjälper dig att hitta rätt kompetens, oavsett om du söker en person som är expert eller en person du själv lär upp. Det finns flera olika sätt att rekrytera
Du som behöver kompetens snabbt kan söka kandidater på webbplatsen. Har du svårt att hitta rätt kompetens kan en annons fungera bättre. Det tar lite längre tid, men många har möjlighet att se annonsen. Vill du snabbt träffa många för att avgöra om de har rätt personlighet kan du få hjälp att arrangera en rekryteringsträff

Rekryteringstjänster hos Arbetsförmedlingen

Få rekryteringstips

Genom Arbetsförmedlingens artiklar, poddar och webbinarier om rekrytering får du bland annat råd om hur du rekryterar, skriver annonser, hittar kandidater och väljer ut rätt person. Du får veta mer om anställningsvillkor och hur du löneförhandlar. Du kan också lyssna på föreläsningar, ställa frågor och chatta med andra.

Rekryteringsinspiration hos Arbetsförmedlingen
Lyssna på poddar hos Arbetsförmedlingen
Lyssna på webbinarer hos Arbetsförmedlingen

Sök efter medarbetare

Sök bland kandidater, se deras profiler och skicka förfrågningar. Du kan välja bland flera sökkriterier, få en träfflista på matchande kandidater, spara dina sökningar och direkt ta kontakt med de personer du är intresserad av att rekrytera. Arbetsförmedlingen kan också hjälpa dig att välja ut kandidater som passar ditt företag.

Sök efter medarbetare hos Arbetsförmedlingen

Sök efter medarbetare som är nya i Sverige

I cv-databasen Jobskills kan du hitta rätt person för jobbet och fånga upp ny kompetens tidigt. Här når du kandidater som är nya i Sverige. 

Sök efter medarbetare via Arbetsförmedlingen Jobskills

Annonsera i Platsbanken

I Platsbanken kan du kostnadsfritt annonsera efter medarbetare. Annonsen visas i Platsbanken, i Europas gemensamma jobbportal EURES och jobbsajter som Linkedin. Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig att skriva en effektiv annons. 

Skapa en platsannons Arbetsförmedlingen

Skapa en företagsprofil

Marknadsför ditt företag för arbetssökande med en företagsprofil. När du syns mer ökar du chanserna att locka rätt kandidater. Företagsprofilen fungerar som en informationssida för ditt företag. Här kan du beskriva vad som gör dig unik som arbetsgivare. 

Skapa en företagsprofil hos Arbetsförmedlingen

Träffa och intervjua arbetssökande på rekryteringsträffar

På en rekryteringsträff får du möjlighet att träffa flera arbetssökande på en gång. Du kan hålla intervjuer digitalt via din dator som måste vara utrustad med en webbkamera. Du får hjälp av kundtjänst att arrangera rekryteringsträffen som hålls online.

Du kan även göra korta intervjuer direkt på plats antigen hos dig eller i Arbetsförmedlingens lokaler. Arbetsförmedlingen kan ordna en rekryteringsträff för dig och ditt företag, eller så kan du delta på en träff med flera arbetsgivare.

Prova att träffa kandidater via videosamtal hos Arbetsförmedlingen
Anmäl intresse för en rekryteringsträff hos Arbetsförmedlingen

Rekrytera i Europa

Den fria rörligheten i Europa innebär möjligheter att hitta kompetens utomlands. Arbetsförmedlingen hjälper dig med allt från att annonsera i Europa till att ordna rekryteringsaktiviteter utomlands.

Hitta kompetensen utomlands hos Arbetsförmedlingen

Anställa med anställningsstöd

Att anställa med anställningsstöd kan vara en chans att få företaget att växa, samtidigt som du både får in värdefull kompetens och bidrar till mångfald på arbetsmarknaden. Om du anställer en person som har svårt att komma in på arbetsmarknaden har du möjlighet att få ekonomiskt stöd.

Anställningsstöd hos Arbetsförmedlingen

Rekrytera med hjälp av Rekryteringsguiden

Här kan du göra geografiska sökningar baserat på yrke och få förslag på vilken rekryteringsmetod som passar bäst för dig. Förslagen grundar sig på statistik och prognoser som är dagsaktuella för arbetsmarknaden. På så sätt kan du bli mer effektiv i din rekryteringsprocess.

Gå till Rekryteringsguiden hos Arbetsförmedlingen

Rekryterings- och bemanningsföretag

Är du beredd att betala för en rekrytering finns det många rekryterings- och bemanningsföretag som kan hjälpa dig att hitta rätt person.

Hyra personal

Anlitar du ett bemanningsföretag kan du välja att först hyra och sedan anställa om du vill prova dig fram. I längden är det dyrare att hyra personal än att anställa, men behöver du en snabb lösning är bemanningsföretag ett bra alternativ.

Frilansare

Om du saknar kompetens för att utföra en viss arbetsuppgift kan du ta hjälp av en frilansare. Har frilansaren själv ett företag betalar du för det uppdrag hen utför och du som uppdragsgivare behöver då inte tänka på att göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Frilansare finns inom många olika yrkeskategorier och du hittar dem antingen via olika nätverk eller genom att söka på internet inom det område du behöver hjälp.

Fråga vänner

Om du inte är redo att påbörja en rekryteringskampanj kan du börja med att höra dig för med folk du känner. Kanske är det någon som vet en person som söker jobb och som passar in på din önskade profil?

Vill du ta emot nyanlända på din arbetsplats?

Det kan vara svårt för nyanlända att få jobb i Sverige, trots att de har utbildning och yrkeserfarenhet från sitt gamla hemland. Arbetsgivare som anställer nyanlända invandrare kan få 80 procent av lönen i bidrag.

Anställningsstöd hos Arbetsförmedlingens

Sociala nätverk

Ett annat sätt att hitta potentiella medarbetare kan vara att gå med i ett socialt yrkesnätverk. I ett sådant nätverk får du tillgång till information om registrerade medlemmar och deras CV.

Checklista för platsannons

  • Ledig befattning, eventuell titel
  • Arbetsuppgifter och ansvarsområden
  • Vilka kvalifikationer som krävs
  • Anställningsform
  • Tillträdesdag
  • Vilka uppgifter du vill ha av den sökande
  • Vart ansökningshandlingarna ska skickas
  • Hur den sökande kan få mer information
  • Ansökningstidens utgång
  • Beskrivning av företaget

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp