När du ska anställa

Att anställa en medarbetare kan vara din största investering. Det är viktigt att tänka igenom både vilken kompetens och erfarenhet företaget behöver och hur företaget ska utvecklas.

Sidan blev senast uppdaterad:

Registrera dig som arbetsgivare

När du första gången ska betala ut ersättning för arbete ska du registrera dig som arbetsgivare. I stort sett alla aktiebolag ska arbetsgivarregistrera sig eftersom ägaren som arbetar i aktiebolaget betraktas som anställd. Aktiebolaget betalar ut lönen.

Till sidans topp

Skriv anställningsavtal

Skriv alltid ett avtal med den du anställer. Av anställningsavtalet ska bland annat anställningsform, lön och semester framgå.
Läs om vad anställningsavtal ska innehålla på sidan Anställningsavtal

Till sidans topp

Anställ någon på prov

Innan du bestämmer dig för att ge någon en fast tjänst kan du provanställa. Då får både du och din nya anställda en chans att prova på hur det är att jobba med varandra för att se om det fungerar.
Läs om provanställning på sidan Anställningsformer

Till sidans topp

Ta in en praktikant

Att ta in en praktikant kan vara ett bra sätt att pröva sig fram när du vill få in ny kompetens i ditt företag. Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig med att hitta rätt praktikant.
Skaffa en praktikant

Ta hjälp av Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen erbjuder en rad kostnadsfria tjänster för att hjälpa dig nyanställa. Alltifrån att anordna rekryteringsträffar till att ta fram ett antal handplockade arbetssökande. De hjälper dig också hitta kompentens från andra EU-länder. Läs mer på sidan Hitta personal

Till sidans topp

Personalliggare

Har du verksamhet inom restaurang-, frisör- eller tvätteribranschen måste du enligt lag föra personalliggare. Från och med den 1 januari 2016 måste även alla byggarbetsplatser ha en elektronisk personalliggare. Läs mer om personalliggare på Skatteverkets webbplats

Till sidans topp

Podcast:  Vad behöver du tänka på när du ska anställa?

Vad behöver du tänka på när du ska anställa? Vad måste ett anställningsavtal innehålla? Lyssna på affärsrättsjuristen Tommy Iseskog som reder ut begreppen.

Vill du ta emot nyanlända på din arbetsplats?

Det kan vara svårt för nyanlända att få jobb i Sverige, trots att de har utbildning och yrkeserfarenhet från sitt gamla hemland. Arbetsgivare som anställer nyanlända invandrare kan få 80 procent av lönen i bidrag.
Läs mer om anställningsstöd på Arbetsförmedlingens webbplats

Till sidans topp

Hantera personuppgifter

När du har personal och hanterar deras personuppgifter omfattas du av Personuppgiftslagen. Läs mer om vad personuppgifter är och vad det innebär att hantera dem på sidan Hantera personuppgifter.
Gå till sidan Hantera personuppgifter

Till sidans topp

Så har andra gjort

Vill du att företaget ska växa måste du också vara beredd på att anställa. Jonas Askås, vd för e-handelsföretaget Askås, har utvecklat sitt bolag från ett pojkrumsprojekt till att idag ha 35 anställda.
Läs om hur Askås utvecklat sitt företag

Till sidans topp

Frågor och svar om att anställa

Här finns svaren på de vanligaste frågorna om att anställa personal

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.