Ledighet för anställda

Sidan blev senast uppdaterad:

Dina anställda har rätt till ledighet från arbetet av olika skäl. De vanligaste formerna av ledigheterna är semester, föräldraledighet och tjänstledighet, men det finns också andra lagstadgade ledigheter.

Du betalar normalt inte ut ersättning till dina anställda för andra ledigheter än vanlig semester. Däremot kan du själv välja att betala ut en viss procent av lönen till en anställd som till exempel är föräldraledig.

Så räknar du ut semesterlön

Semesterlön för anställda ska betalas ut i anslutning till deras semester. Enligt lag ska semesterlönen beräknas antingen genom sammalöneregeln eller procentregeln. Alla anställda har rätt till 25 dagars semester per år. Om företaget omfattas av kollektivavtal ska du alltid följa reglerna i avtalet, till exempel vid beräkning av semesterlön.

Beräkna semesterlön

Föräldraledighet

Föräldrar har rätt till föräldraledighet när de får eller adopterar ett barn. Om din anställda vill ta föräldraledigt måste hen som huvudregel anmäla det till dig som arbetsgivare minst två månader före ledighetens början. Anställda som har sjuka barn har rätt att vara lediga från arbetet med tillfällig föräldrapenning (vab). Vid vård av sjukt barn gäller naturligtvis inte någon anmälningstid.

Föräldraledighet och tillfällig vård av barn

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp