Arbetsgivarorganisationer

Genom arbetsgivarorganisationen kan du som arbetsgivare få stöd och hjälp i olika frågor som rör arbetsmarknaden.

Sidan blev senast uppdaterad:

En arbetsgivarorganisation är arbetsgivarnas motsvarighet till facket. Syftet med arbetsgivarorganisationer är att arbetsgivarna går samman och organiserar sig för att möta de krav som fackförbunden har.

Till sidans topp

Svenskt näringsliv

Svenskt näringsliv är Sveriges största arbetsgivarorganisation för privata arbetsgivare. Svenskt näringsliv har 49 medlemsorganisationer som i sin tur representerar 60 000 medlemsföretag. Svenskt näringsliv arbetar med opinionsbildning och kunskapsspridning. Organisationen ansvarar för frågor som är av gemensamt intresse för alla företag.

Svenskt Näringslivs medlemmar är arbetsgivareförbund, branschföreningar eller andra sammanslutningar av företag. Några medlemsorganisationer har förenat arbetsgivar- och branschrollen. Branschförbunden ansvarar för avtal, service och frågor som rör enskilda företag och branscher. De enskilda företagen är medlemmar i medlemsorganisationerna och samtidigt medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Svenskt näringslivs lista över medlemsorganisationer

Till sidans topp

Andra arbetsgivarorganisationer

Det finns också flera mindre arbetsgivarorganisationer som förhandlar kollektivavtal för sina medlemmar.

Läs mer om arbetsgivarorganisationer på Medlingsinstitutets webbplats.

Till sidans topp

Offentlig sektor

Inom den offentliga sektorn förhandlar Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarverket fram avtal som sedan anpassas till de olika verksamheterna.

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.