Anställa personal

Sidan blev senast uppdaterad:

Praktisk information om att anställa och att vara arbetsgivare.

Vad kostar det att ha anställda?

Funderar du på att anställa någon i ditt företag men är osäker på vad det kostar? Du kan enkelt räkna ut den preliminära kostnaden för att ha anställda i ditt företag med vår lönekalkylator.

Räkna ut vad en anställd kostar

Till sidans topp

Registrera dig som arbetsgivare

När du första gången ska betala ut ersättning för arbete ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. I stort sett alla aktiebolag ska arbetsgivarregistrera sig, eftersom ägaren som arbetar i aktiebolaget betraktas som anställd om hen tar ut lön eller annan ersättning från aktiebolaget.

Till sidans topp

Så gör du om en anställd blir sjuk

Den första dagen i sjuklöneperioden är en karensdag. Då ska du inte betala någon sjuklön. Från kalenderdag 2 till 14 ska du som arbetsgivare betala sjuklön till den anställda.

Checklista för sjukfrånvaro

Till sidans topp

Lön, skatt och arbetsgivaravgifter

När du ska betala ut lönen ska du även lämna lönebesked. Du ska också dra preliminär skatt och betala arbetsgivaravgifter i samband med löneutbetalningen.

Checklista för löneutbetalning

Till sidans topp

Ta hjälp av Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen erbjuder en rad kostnadsfria tjänster för att hjälpa dig rekrytera personal. Sök kandidater direkt på webbplatsen, möt kandidater på en rekryteringsträff eller rekrytera genom anställningsstöd.

Läs mer på sidan Hitta personal

Till sidans topp

Skapa en trygg, säker och stressfri arbetsmiljö

Det är viktigt att du skapar en trygg och säker arbetsmiljö, både för dig själv och för dina anställda. Ta hjälp av Arbetsmiljöverkets checklistor och guider.

Kom i gång med arbetsmiljöarbetet på Arbetsmiljöverkets webbplats

Läs om hur du kan förebygga sjukfrånvaro

Till sidans topp

Anställ någon på prov

Innan du bestämmer dig för att ge någon en fast tjänst kan du provanställa. Då får både du och din nya anställda en chans att prova på hur det är att jobba med varandra för att se om det fungerar.

Läs om provanställning på sidan Anställningsformer

Till sidans topp

Ta in en praktikant

Att ta in en praktikant kan vara ett bra sätt att pröva sig fram när du vill få in ny kompetens i ditt företag. Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig med att hitta rätt praktikant.

Skaffa en praktikant

Till sidans topp

Om du behöver säga upp personal

En anställning avslutas oftast när den anställda själv byter arbetsgivare. Men du som arbetsgivare kan också avsluta en anställning om du har saklig grund för det.

Regler vid uppsägning av personliga skäl

Webbseminarium - anställa personal för första gången

Skatteverket anordnar webbseminarier där du får reda på vad du behöver tänka på när du anställer personal och vilka skyldigheter du har. Du har också möjlighet att ställa frågor.

Webbseminarier hos Skatteverket

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp