Anställa personal

Praktisk information om att anställa och att vara arbetsgivare.

Sidan blev senast uppdaterad:

Vad kostar det att ha anställda?

Funderar du på att anställa någon i ditt företag men är osäker på vad det kostar? Du kan enkelt räkna ut den preliminära kostnaden för att ha anställda i ditt företag med vår lönekalkylator.

Räkna ut vad en anställd kostar

Till sidans topp

Registrera dig som arbetsgivare

När du första gången ska betala ut ersättning för arbete ska du registrera dig som arbetsgivare. I stort sett alla aktiebolag ska arbetsgivarregistrera sig eftersom ägaren som arbetar i aktiebolaget betraktas som anställd. Aktiebolaget betalar ut lönen.

Till sidans topp

Så gör du om en anställd blir sjuk

Den första dagen i sjuklöneperioden är en karensdag. Då ska du inte betala någon sjuklön. Från kalenderdag 2 till 14 ska du som arbetsgivare betala sjuklön till den anställda. Checklista för sjukfrånvaro

Till sidans topp

Lön, skatt och arbetsgivaravgifter

När du ska betala ut lönen ska du även lämna lönebesked. Du ska också dra skatt och betala arbetsgivaravgifter i samband med löneutbetalningen. Checklista för löneutbetalning

Till sidans topp

Ta hjälp av Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen erbjuder en rad kostnadsfria tjänster för att hjälpa dig rekrytera personal. Sök kandidater direkt på webbplatsen, möt kandidater på en rekryteringsträff eller rekrytera genom anställningsstöd.

Läs mer på sidan Hitta personal

Till sidans topp

Skapa en trygg, säker och stressfri arbetsmiljö

Det är viktigt att du skapar en trygg och säker arbetsmiljö, både för dig själv och för dina anställda. Ta hjälp av Arbetsmiljöverkets checklistor och guider.
Kom i gång med arbetsmiljöarbetet på Arbetsmiljöverkets webbplats
Läs om hur du kan förebygga sjukfrånvaro

Till sidans topp

Anställ någon på prov

Innan du bestämmer dig för att ge någon en fast tjänst kan du provanställa. Du kan också erbjuda arbetspraktik och prova på-platser till arbetssökande. Då får både du och din nya anställda en chans att prova på hur det är att jobba med varandra för att se om det fungerar. Provanställning och praktik

Till sidans topp

Om du behöver säga upp personal

En anställning avslutas oftast när den anställda själv byter arbetsgivare. Men du som arbetsgivare kan också avsluta en anställning om du har saklig grund för det. Regler vid uppsägning av personliga skäl.

Webbseminarium - anställa personal för första gången

Skatteverket anordnar webbseminarier där du får reda på vad du behöver tänka på när du anställer personal och vilka skyldigheter du har. Du har också möjlighet att ställa frågor.
Informationsträffar Skatteverket

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.