Anställa personal

Sidan blev senast uppdaterad:

Här finns praktisk information för dig som funderar på att bli arbetsgivare och anställa eller hyra in personal. Du hittar bland annat information om vilka anställningsformer som finns, hur mycket det kostar att anställa och om hur du registrerar dig som arbetsgivare hos Skatteverket.

Vad kostar det att ha anställda?

Funderar du på att anställa någon i ditt företag men är osäker på vad det kostar? Du kan enkelt räkna ut den preliminära kostnaden för att ha anställda i ditt företag med vår lönekalkylator.

Räkna ut vad en anställd kostar

Registrera dig som arbetsgivare

När du första gången ska betala ut ersättning för arbete ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. I stort sett alla aktiebolag ska arbetsgivarregistrera sig, eftersom ägaren som arbetar i aktiebolaget betraktas som anställd om hen tar ut lön eller annan ersättning från aktiebolaget.

Lön, skatt och arbetsgivaravgifter

När du ska betala ut lönen ska du även lämna lönebesked. Du ska också dra preliminär skatt och betala arbetsgivaravgifter i samband med löneutbetalningen.

Betala ut lön – så här gör du

Ta hjälp av Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen erbjuder en rad kostnadsfria tjänster för att hjälpa dig rekrytera personal. Sök kandidater direkt på webbplatsen, möt kandidater på en rekryteringsträff eller rekrytera genom att anställa med stöd. Arbetsförmedlingen hjälper dig också att hitta kompetens från andra EU-länder.

Läs mer på sidan Hitta personal

Anställ med stöd

Du kan få olika stöd om du anställer en person. Du kan till exempel få sänkta arbetsgivaravgifter när du anställer din första medarbetare om du har ett enmansföretag eller möjlighet till ekonomisk ersättning om du anställer en person som av olika anledningar har svårare att komma in på arbetsmarknaden.

Läs mer på sidan Anställa med stöd

Anställningsformer

Det finns olika anställningsformer men den vanligaste är tillsvidareanställning som inleds med en provanställning. Om du behöver hjälp under en kortare period eller några timmar i veckan finns det olika anställningsformer som du kan använda dig av.

Läs om provanställning på sidan Anställningsformer

Så gör du om en anställd blir sjuk

Om du bedömer att din anställda inte kan arbeta ska du betala sjuklön de första fjorton dagarna hen är sjuk. Från sjuklönen ska du göra ett karensavdrag. Avdraget ska vara 20 procent av den sjuklön som din anställda beräknas få under en genomsnittlig kalendervecka.

Så gör du om en anställd blir sjuk 

Skapa en trygg, säker och stressfri arbetsmiljö

Det är viktigt att du skapar en trygg och säker arbetsmiljö, både för dig själv och för dina anställda. Ta hjälp av Arbetsmiljöverkets checklistor och guider.

Kom i gång med arbetsmiljöarbetet på Arbetsmiljöverkets webbplats

Läs om hur du kan förebygga sjukfrånvaro

Om du behöver säga upp personal

En anställning avslutas oftast när den anställda själv byter arbetsgivare. Men du som arbetsgivare kan också avsluta en anställning om du har saklig grund för det.

Regler vid uppsägning av personliga skäl

Webbseminarium - anställa personal för första gången

Skatteverket anordnar webbseminarier där du får reda på vad du behöver tänka på när du anställer personal och vilka skyldigheter du har. Du har också möjlighet att ställa frågor.

Webbseminarier hos Skatteverket

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp