Skatter och avgifter

Så här hanterar du skatt och deklaration i samband med försäljning.

Sidan blev senast uppdaterad:

När du säljer andel i bolaget påverkar det inte bolagets redovisning av skatter och avgifter. Du som delägare ska redovisa din försäljning av andelen i bolaget i inkomstslaget kapital. I vissa fall ska redovisningen i stället ske i inkomstslaget näringsverksamhet.

Till sidans topp

Betala rätt preliminär skatt som delägare

Den preliminära skatt som du idag betalar stämmer troligen inte med den skatt du ska betala när du säljer din andel i bolaget. För att betala rätt preliminär skatt bör du lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration. I den anger du din andel av bolagets resultat samt tar hänsyn till fonder som du ska återföra till beskattning.

Om du inte lämnar en ny preliminär inkomstdeklaration ska du fortsätta betala samma preliminära skatt som tidigare. Annars riskerar du en skatteskuld som överlämnas till Kronofogden för indrivning.

Läs om och skicka in en preliminär inkomstdeklaration på Skatteverkets webbplats.

Till sidans topp

Ändra bolagsmän

Du måste avanmäla dig som bolagsman och den nya bolagsmannen ska anmälas. Det kostar 400 kr att ändra bolagsman i e-tjänsten.

Ändra bolagsmän via blankett

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsterna kan du anmäla ändringen via pappersblankett. Det kostar 600 kr att ändra bolagsman via blanketten. Bolagsverkets blankett Ändringsanmälan (nr 911)

Till sidans topp

Ändra adressen

Om du anmält en särskild skatteadress eller besöksadress till Skatteverket kan du behöva avregistrera eller ändra den när du ska sälja din andel.

Anmäl ändring via blankett

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsterna kan du anmäla ändringen via pappersblankett. Ladda ner Skatteverkets blankett SKV 4639

Till sidans topp

Avregistrera ombud

Är du behörig att titta på eller lämna uppgifter åt bolaget via Skatteverkets e-tjänster? Tänk då på att du kan behöva ändra din behörighet.

Anmäl ändringar via blankett

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsterna kan du använda pappersblanketter för att anmäla ändringar.
Bolagsverkets blankett Ändringsanmälan (nr 911)
Skatteverkets blankett SKV 4639
 

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.