Avregistrera enskild näringsverksamhet

När du säljer din verksamhet måste du göra vissa avregistreringar. Dessa gör du enklast i våra e-tjänster. Du ska bland annat avregistrera företaget och begära att F-skattgodkännandet återkallas.

Sidan blev senast uppdaterad:

Om du har registrerat din enskilda näringsverksamhet hos Bolagsverket, överlåter verksamheten och vill ändra innehavare ska du anmäla detta när du är inloggad i e-tjänsten.

Att anmäla en avregistrering kostar ingenting. När Bolagsverket har avregistrerat företaget skickas ett registreringsbevis till dig där du ser vilket datum företaget avregistrerades. Om du anmält en ny innehavare registreras hen med sitt personnummer för företagsnamnet och för detta tar Bolagsverket en registreringsavgift.

Till sidans topp

Återkalla F-skatt

När du säljer din verksamhet ska du begära att ditt godkännande för F-skatt återkallas.

Till sidans topp

Avsluta arbetsgivarregistrering

När du inte längre har någon anställd personal ska du avregistrera dig som arbetsgivare.

Du ska redovisa arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen i arbetsgivardeklarationen. Avregistreringsdagen framgår av Skatteverkets meddelande om avregistrering.

Om du inte har betalat ut några löner anger du detta genom att fylla i noll (0) vid rutan "Summa arbetsgivaravgifter" samt noll (0) i rutan "summa avdragen skatt".

Till sidans topp

Avsluta momsregistrering

När du säljer din momspliktiga verksamhet ska du avregistrera företaget från moms. Du redovisar momsen för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen i momsdeklarationen. Avregistreringsdagen framgår av Skatteverkets meddelande om avregistrering. Moms på fordringar och skulder ska du ta med i sista momsdeklarationen. Det gäller oavsett om du använder bokslutsmetoden eller faktureringsmetoden.

Har du ingen moms att redovisa fyller du i noll (0) i rutan "Moms att betala eller få tillbaka".

Till sidans topp

Ändra adress

Har du anmält särskild skatteadress och/eller besöksadress till Skatteverket ska du begära att Skatteverket tar bort adresserna när du säljer verksamheten, så att posten kommer till dig.

Till sidans topp

Avregistrera e-tjänster och ombud

Har du anmält någon som är behörig att titta på eller lämna uppgifter åt dig via Skatteverkets e-tjänster? Om du inte länge vill att behörigheten ska gälla ska du anmäla till Skatteverket att personen ska avregistreras.

Avregistrera via blankett

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsterna kan du använda pappersblanketter för att avregistrera ditt enskilda företag från F-skatt, moms, som arbetsgivare och ändra uppgifter.
Skatteverkets information och blanketter

Bolagsverkets blankett Avregistrering (nr 910)

 

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.