Avregistrera enskild näringsverksamhet

Sidan blev senast uppdaterad:

När du avslutar ditt företag måste du avregistrera det på olika ställen, till exempel avsluta företagets F-skatt och avregistrera det som arbetsgivare. Det gör du enklast via våra e-tjänster.

Återkalla F-skatt 

När du inte längre säljer varor eller tjänster ska du begära att ditt godkännande för F-skatt återkallas. 

Avregistrering till Bolagsverket

Om du är registrerad som enskild näringsidkare hos Bolagsverket och ska avsluta din verksamhet ska du anmäla det när du är inloggad i e-tjänsten. Anmälan om avregistrering till Bolagsverket kostar ingenting. 

Skydda företagets namn om du vill fortsätta att använda det 

Rätten till företagets namn upphör om du inte ser till att skydda det på något sätt. Du kanske till exempel har ett annat företag som vill fortsätta att använda namnet. Då ska du anmäla det som särskilt företagsnamn. Vissa företagsnamn kan också skyddas som varumärken. 

För att registrera ett särskilt företagsnamn på ett redan registrerat företag loggar du in på Mina sidor och väljer det företag du vill registrera ett särskilt företagsnamn på.

Avsluta arbetsgivarregistrering

När du inte längre har någon anställd personal ska du avregistrera dig som arbetsgivare.

Du ska redovisa arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen i arbetsgivardeklarationen. 

Om du inte har betalat ut några löner anger du detta genom att fylla i noll (0) vid rutan "Summa arbetsgivaravgifter" samt noll (0) i rutan "summa avdragen skatt". 

Avsluta momsregistrering när verksamheten upphör

När din momspliktiga verksamhet upphör ska du avregistrera företaget från moms. Du redovisar momsen för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen i momsdeklarationen. 

Använder du dig av bokslutsmetoden ska redovisning av moms på fordringar och skulder göras i sista momsdeklarationen. Har du ingen moms att redovisa fyller du i noll (0) i rutan "Moms att betala eller få tillbaka". 

Ta bort särskild skatteadress och besöksadress

Har du anmält särskild skatteadress eller besöksadress till Skatteverket ska du begära att Skatteverket tar bort adresserna när din verksamhet upphör, så att din post kommer till dig. 

Avanmäl kontrollenhet och kassaregister

När du avregistrerar ditt företag ska du även avanmäla ditt kassaregister. Det gör du i e-tjänsten Kassaregister på Skatteverkets webbplats. 

E-tjänsten Kassaregister hos Skatteverket

Avregistrera ombud

Har du anmält någon som är behörig att titta på eller lämna uppgifter åt dig via Skatteverkets e-tjänster? Om du inte länge vill att behörigheten ska gälla ska du anmäla till Skatteverket att personen ska avregistreras. 

Avregistrera ombud via e-tjänsten hos Skatteverket

Avregistrera via blankett

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsterna kan du använda pappersblanketter för att avregistrera ditt enskilda företag från F-skatt, moms, som arbetsgivare och ändra uppgifter.

Avsluta enskild näringsverksamhet via blankett hos Skatteverket 

Kom ihåg att du kan behöva meddela fler myndigheter att du avslutar din verksamhet, om du tidigare registrerat verksamheten hos dem.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp