Avregistrera enskild näringsverksamhet

Sidan blev senast uppdaterad:

När du avslutar din verksamhet måste du göra vissa avregistreringar. Dessa gör du enklast via våra e-tjänster. Du ska bland annat avregistrera företaget och begära att godkännandet för F-skatt återkallas.

Om du är registrerad som enskild näringsidkare hos Bolagsverket och ska avsluta din verksamhet ska du anmäla det när du är inloggad i e-tjänsten. Anmälan om avregistrering kostar ingenting.

Företagets namn

Rätten till företagets namn upphör om du inte ser till att skydda det på något sätt, som exempelvis med särskilt företagsnamn till ett annat företag. Det gör du hos Bolagsverket. Vissa företagsnamn kan också skyddas som varumärken.

Återkalla F-skatt

När du inte längre säljer varor eller tjänster ska du begära att ditt godkännande för F-skatt återkallas.

Avsluta arbetsgivarregistrering

När du inte längre har någon anställd personal ska du avregistrera dig som arbetsgivare.

Du ska redovisa arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen i arbetsgivardeklarationen.

Om du inte har betalat ut några löner anger du detta genom att fylla i noll (0) vid rutan "Summa arbetsgivaravgifter" samt noll (0) i rutan "summa avdragen skatt".

Avsluta momsregistrering

När din momspliktiga verksamhet upphör ska du avregistrera företaget från moms. Du redovisar momsen för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen i momsdeklarationen.

Använder du dig av bokslutsmetoden ska redovisning av moms på fordringar och skulder göras i sista momsdeklarationen. Har du ingen moms att redovisa fyller du i noll (0) i rutan "Moms att betala eller få tillbaka".

Ändra adress

Har du anmält särskild skatteadress eller besöksadress till Skatteverket ska du begära att Skatteverket tar bort adresserna när din verksamhet upphör, så att din post kommer till dig.

Avanmäla kontrollenhet och kassaregister

När du avregistrerar ditt företag ska du även avanmäla ditt kassaregister. Det gör du i e-tjänsten Kassaregister på Skatteverkets webbplats.

E-tjänsten Kassaregister på Skatteverkets webbplats

Avregistrera ombud

Har du anmält någon som är behörig att titta på eller lämna uppgifter åt dig via Skatteverkets e-tjänster? Om du inte länge vill att behörigheten ska gälla ska du anmäla till Skatteverket att personen ska avregistreras.

Avregistrera ombud via e-tjänsten på Skatteverkets webbplats

Avregistrera via blankett

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsterna kan du använda pappersblanketter för att avregistrera ditt enskilda företag från F-skatt, moms, som arbetsgivare och ändra uppgifter.
Skatteverkets information och blanketter

 

 

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp