Avregistrera aktiebolag vid likvidation

Sidan blev senast uppdaterad:

Vid en likvidation sköts all avregistrering av företaget av en likvidator, som utsetts av Bolagsverket.

Likvidatorn anmäler till Bolagsverket

När bolaget anses upplöst ska likvidatorn genast anmäla detta till Bolagsverket. Oftast har likvidatorn redan tidigare avregistrerat bolaget för F-skatt, moms och som arbetsgivare hos Skatteverket.

Bolagsverkets information och blanketter för hur likvidator utses och för likvidation

Återkalla F-skatt

När bolaget inte längre säljer varor eller tjänster ska likvidatorn återkalla bolagets godkännande för F-skatt.

Avsluta arbetsgivarregistrering

När bolaget inte längre betalar ut någon ersättning för utfört arbete ska bolaget avregistreras som arbetsgivare. Likvidatorn ska redovisa arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistrering i arbetsgivardeklarationen. Avregistreringsdagen står på Skatteverkets meddelande om avregistrering.

Om bolaget inte har något att redovisa finns knappen "Deklarera noll" i Skatteverkets e-tjänst Arbetsgivardeklaration, och ska man nolldeklarera på blankett ska man bara fylla i blanketten Arbetsgivardeklaration Huvuduppgift (SKV 4786). Fyll i en nolla i ruta 487 och en nolla i ruta 497. Lämna övriga rutor tomma.

Avsluta momsregistrering

När bolagets momspliktiga verksamhet upphör ska bolaget avregistreras för moms. Likvidatorn ska redovisa bolagets moms för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistrering. Avregistreringsdagen står på Skatteverkets meddelande om avregistrering. Finns det inget att redovisa fyller du i noll (0) i rutan "Moms att betala eller få tillbaka".

Ändra adress

Likvidatorn ska anmäla ny adress till Skatteverket. I vissa fall kan bolaget ha haft två olika adresser registrerade hos Skatteverket. Det är viktigt att likvidatorn ändrar samtliga adresser. Även eftersändning av post kan vara en god idé. Genom att likvidatorn loggar in via e-legitimation kan hen se alla sådana registreringar.

Avregistrera ombud

Är någon utöver likvidatorn anmäld som behörig att titta på eller lämna uppgifter åt bolaget via Skatteverkets e-tjänster? Då ska den personen avregistreras, normalt av likvidatorn.

Avregistrera via blankett

Om det inte finns möjlighet att använda e-tjänsterna kan pappersblanketter användas för att avregistrera bolaget från F-skatt, moms, som arbetsgivare och ändra uppgifter.

Avregistrera ditt aktiebolag från F-skatt, moms, som arbetsgivare och ändra andra uppgifter med Skatteverkets blankett SKV 4639

 

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp